ZSSS s pobudo za izplačilo 13. plače

Izplačila se imenujejo različno, npr. božičnica, 13. plača ali prednovoletna nagrada.

Objavljeno
24. november 2014 15.15
PROTESTI
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − V ZSSS so delodajalce danes pozvali, naj v skladu z določili kolektivnih pogodb in drugimi kriteriji novembra in decembra zagotovijo izplačilo dela plače iz naslova uspešnosti poslovanja, to je 13. plačo, najkasneje decembra pa tudi izplačilo božičnice v vseh primerih, kjer je tako določeno s kolektivno pogodbo ali posebnim dogovorom.

Obstajata najmanj dve vrsti izplačil, ki jih lahko delodajalci novembra in decembra izplačajo delavcem. »V večini uglednih slovenskih podjetij je to že dobra praksa in odseva urejene razmere med zaposlenimi in vodstvom podjetij,« so zapisali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Izplačila se imenujejo različno, npr. božičnica, 13. plača ali prednovoletna nagrada, v vseh primerih pa gre za plačilo iz naslova poslovne uspešnosti podjetja. Izplača se, če podjetje uspešno posluje in realizira zastavljene poslovne cilje.

Plača mora biti vedno v denarju

»Dejansko gre za nagrajevanje delavcev, ker so prispevali k dobremu poslovanju podjetja ter s tem dviguje motivacijo in pripadnost zaposlenih podjetju,« so pojasnili v ZSSS.

Zakon o delovnih razmerjih določa, da je sestavni del plače tudi plačilo za poslovno uspešnost, če je to dogovorjeno s kolektivno pogodbo dejavnosti, podjetniško kolektivno pogodbo ali s pogodbo o zaposlitvi. Zakon določa tudi, da mora biti plača vedno v denarni obliki, zato mora biti tudi del plače za poslovno uspešnost izplačan v denarju, poudarjajo v ZSSS.

Tako božičnica kot 13. plača sta obremenjeni z dohodnino in prispevki za socialno varnost, od 1. januarja lani pa se obe štejeta tudi v pokojninsko osnovo.