Župan izgublja nadzor nad položajem

Kritike Andreja Fištravca se vrstijo. Odstopi, razrešitve in nezadovoljni uradniki prav tako.

Objavljeno
28. avgust 2016 22.00
Andrej Fištravec, župan MOM, 28.1.2015, Maribor
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – Razpad koalicije, odstopi in razrešitve podžupanov oziroma podžupanj, razrešitev v. d. direktorja občinske uprave, protesti občinskih sindikalistov zaradi mobinga, pozivi k odstopu oziroma odpoklicu župana, opozorila o nezakonitem poslovanju občinskih podjetij – jesen bo za mariborskega župana Andreja Fištravca zelo burna.

Zdravko Luketič
(NSi), še zadnji mariborski podžupan, odkar je konec lanskega leta odstopila Jelka Černivec, pred kratkim pa je Fištravec razrešil Melito Petelin, svoj odstop pojasnjuje kot nujen korak po razpustitvi koalicije. Kot poudarja, je poskušal uresničiti nekatere cilje, zapisane v koalicijski pogodbi, ker pa ni več večine, ki bi zagotavljala doseganje teh zavez, se je odločil za odstop. Njegovo nadaljnje sodelovanje bo odvisno od platforme tako imenovanega projektnega sodelovanja, ki jo je župan sicer napovedal, vendar je podrobneje še ni predstavil. Luketič bo položaj podžupana zapustil 29. septembra in se vrnil na prejšnje delovno mesto v UKC Maribor.

Pozivi k odstopu

Vendar tudi odstop Luketiča ne pomeni veliko, je predvsem simbolna gesta, saj ima NSi v mestnem svetu zgolj enega svetnika in na prihodnje delo županstva ne more odločilno vplivati. Pomembnejše bodo odločitve drugih svetniških skupin, kjer pa se kar vrstijo pozivi k odstopu Fištravca, samorazpustitvi mestnega sveta ter predčasnim občinskim in županskim volitvam. Poleg tega so vse ostrejše kritike namenjene poslovanju nekaterih podjetij v večinski občinski lasti, še zlasti Nigrada.

V SMC zahtevajo, da se ne potrdi letno poročilo družbe in ne podeli razrešnica nadzornemu svetu Nigrada za preteklo leto. Kot pravi predsednik občinskega odbora stranke Andrej Špenga, se nedopustno zmanjšuje obseg del, izguba nastaja na področju tržnih dejavnosti, sprejeta pa je bila še vrsta drugih škodljivih poslovnih odločitev, zato ob tem zahtevajo še odpoklic občinskih članov nadzornega sveta, odpoklic oziroma zamenjavo direktorja in imenovanje nove uprave.

Župan se na te zahteve še ni odzval, vendar ni pričakovati, da bi razrešil kontroverznega direktorja Marka Žulo, saj sodi v njegov najožji krog, pa četudi je bilo že njegovo imenovanje pred dvema letoma sporno, saj je bil izbran, ne da bi se sploh prijavil na razpis.

Nepojasnjena zamenjava direktorja

Fištravec prav tako še ni pojasnil ozadij svoje odločitve o zamenjavi v. d. direktorja občinske uprave Damijana Laha, ki je to funkcijo opravljal le tri mesece. Glede na to, da je to že peta menjava v treh letih, smo na občino naslovili tudi vprašanje, kakšni so bili morebitni stroški z odpravninami, vendar odgovora do zdaj nismo dobili.

Kaj malo zaupanja vzbuja tudi imenovanje Simona Štrancarja na ta položaj. Če je bil še pred leti deležen pozornosti kot domnevno uspešen podjetnik, je medtem njegovo start-up podjetje G-1, v katero naj bi pol milijona evrov vložil tudi Mirko Tuš, že končalo v stečaju. Nad stalnimi menjavami so ogorčeni tudi v občinskem sindikatu, kjer so zaradi tega sklicali tudi izredno sejo, saj se srečujejo tudi z drugimi pritiski, samovoljnimi premestitvami in grožnjami z odpovedjo delovnega razmerja, samo v zadnjem mesecu je opomin pred odpustitvijo dobilo kar pet zaposlenih.