Župani SLS bodo odločali o izključitvi Podobnika

Zidanšek ali Podobnik? Častno razsodišče stranke bo odločilo, ali se bo poslovil predsednik ali eden od ustanoviteljev.

Objavljeno
24. avgust 2016 21.45
acr*Marjan Podobnik
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana – V petek, ko se bo sestalo častno razsodišče SLS, bo jasno, ali bo Marjan Podobnik ostal član stranke, ki jo je konec devetdesetih let pomagal graditi. Jedro spora je paktiranje Podobnika s prvakom SDS Janezom Janšo, zaradi česar je IO SLS predlagal njegovo izključitev.

Župan Litije in član častnega razsodišča SLS Franci Rokavec nam je potrdil informacijo, da se bodo na temo Marjana Podobnika sestali v petek, več pa da kot član razsodišča ne sme in ne more govoriti. »Kot politik sem vedno gradil politiko na dialogu, skupni poti in želim, da bi prevladal razum, odločitev pa bi morala biti sprejeti v korist rasti SLS,« je dejal Rokavec. Častno razsodišče bo odločalo o pritožbi izvršilnega odbora SLS na sklep občinskega odbora Velike Lašče, ki je na začetku avgusta zavrnil odločitev izvršilnega odbora stranke, da se Marjana Podobnika izključi iz stranke. Gre za nekoliko zapleten postopek, kar si nekateri v SLS interpretirajo kot ureditev po statutu, po kateri ni mogoče izločiti praktično nikogar, ki se pregreši zoper pravila in etični kodeks stranke, po drugi pa gre za varovalke, da kateri koli član ne bi bil podvržen samovolji predsednika ali vodstva stranke.

Častno razsodišče se je po izvolitvi članov častnega razsodišča na kongresu konec leta 2014 konstituiralo šele pred kratkim. Za predsednika so izvolili Mirana Goriška, župana Slovenskih Konjic in predsednika kluba županov SLS. Ta forum se je sestal v torek, kjer so sicer posvetili večino časa drugim temam, a so se dotaknili tudi primera Podobnik. Rokavec pravi, da so se o tem pogovarjali, a glasovanja ni bilo, zato je težko oceniti, na čigavo stran se postavljajo župani. Kot je znano, ima SLS med vsemi strankami največ županov po Sloveniji in je v tem smislu še vedno pomemben politični faktor, kljub izpadu iz parlamenta.

Marko Zidanšek, ki je sodeloval na forumu županov, pravi, da so imeli zelo dobro razpravo. Prepričan je, da so župani videli, da je treba stvari v stranki urediti, ker da je mogoče le tako pričakovati prihodnjo rast SLS. Kako bo odločilo častno razsodišče, pa Zidanšek ni želel špekulirati.

Zdi se, da bo petčlansko razsodišče, v katerem sedijo štirje župani, pred zahtevno nalogo – izbirali bodo med Zidanškom in Podobnikom. V vsakem primeru se bo eden poslovil. Če ne izključijo Podobnika, ostanejo brez predsednika, če izključijo Podobnika, ostanejo brez enega od ustanoviteljev stranke.