Župani za možnost odpoklica vseh politikov

Župani so proti ukinjanju majhnih občin. Skupnost občin Slovenije bo vodi soboški župan Anton Štihec.

Objavljeno
10. marec 2014 20.35
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota – Ne samo za župane, ampak tudi za vse druge politike od predsednika države do poslancev, ministrov in drugih bi morali v zakonodaji predvideti možnost odpoklica, ker župani niso največji problem v tej državi, so med drugim danes v Murski Soboti sporočili župani občin članic Skupnosti občin Slovenije.

Povod za takšno razmišljanje župana občine Miklavž na Dravskem polju Lea Kremžarja in drugih je bila razprava o osnutku novega zakona o lokalni samoupravi, ki ga je v grobih obrisih zbranim županom na današnji seji predsedstva Skupnosti občin Slovenije predstavil minister za notranje zadeve Gregor Virant.

Ta je dejal, da so v osnutek na podlagi vstajniških izkušenj iz Maribora in na predlog komisije za preprečevanje korupcije vnesli tudi možnost odpoklica župana: po zdaj zapisanem predlogu bi lahko dva odstotka volilcev v občini dala pobudo za odpoklic župana; če bi pobudo podpisalo od 10 do 30 odstotkov volilcev v občini, bi jo spremenili v zahtevo za odpoklic, ki bi ji sledilo glasovanje. Udeležiti bi se ga moralo najmanj 90 odstotkov od števila volilcev, ki so se udeležili prvega kroga lokalnih volitev v določeni občini, odpoklic pa bi lahko izglasovala večina glasujočih.

»Na enako tehtnico, kot je v predlogu tega zakona, bi v naši državi morali postaviti vse funkcionarje,« je o tem dejal Leo Kremžar, ki se je sicer z uvedbo možnosti odpoklica strinjal.

Nad uzakonitvijo možnosti odpoklica županov pa je bil razočaran župan Trzina Tone Peršak. Ta je zatrdil, da je le malo dokazljivo problematičnih županov in da je po njegovem uvedba odpoklica zgolj dejanje iz obupa, »ker si v Sloveniji nismo sposobni postaviti etičnih standardov in se jih držati, ampak moramo poseči po represiji.«

Predstavnik mestne občine Maribor Ryan Hartner je ministra Viranta opozoril, da odpoklic župana ne bo učinkovit, če skupaj s tem ne bo predvidena tudi možnost razpustitve občinskega sveta, ki bi sicer lahko onemogočal delo novega župana. Minister je obljubil, da bodo na ministrstvu razmislili tudi o tej možnosti.

Sicer pa se je največ županov obregnilo ob tista določila nastajajočega zakona, ki bodo po njihovem prepričanju postopoma zadušila majhne občine. Gre za predlog, da bi župani občin z manj kot 5000 prebivalci svoje delo brez izjeme opravljali nepoklicno, da bi občinski sveti v takšnih občinah lahko šteli le sedem članov in da bi takšne, manjše občine lahko imele največ enega podžupana.

Na seji predsedstva je od dosedanjega predsednika Ivana Žagarja, župana občine Slovenska Bistrica, vodenje Skupnosti občin Slovenije prevzel murskosoboški župan Anton Štihec.