Zvonko Fišer ostaja generalni državni tožilec

Državnotožilski svet: V postopku imenovanja Škrleca je prišlo do kršitev, toda te ne terjajo Fišerjeve razrešitve

Objavljeno
23. maj 2015 00.42
Novinarska konferenca Zvonka Fišerja 12.maja 2015
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana - Državnotožilski svet državnemu zboru ne bo predlagal razrešitve generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja. Ugotovil sicer je, da je pred tremi leti prišlo v postopku imenovanja generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva Boštjana Škrleca do kršitev, vendar te niso takšne narave in nimajo takšne teže, da bi terjale Fišerjevo razrešitev.

Tako nam je danes zvečer po seji državnotožilskega sveta (DTS) sporočila njegova predsednica Alenka Mežnar. Pojasnila je, da je DTS sam ugotavljal odločilna dejstva. To pomeni, da ugotovitev protikorupcijske komisije (KPK), ki je Fišerju in nekdanjemu pravosodnemu ministru Alešu Zalarju v postopku imenovanja Škrleca očitala koruptivno ravnanje, niso šteli za pravno podlago - kot tudi ne ugotovitev drugih organov -, na kateri bi temeljila odločitev DTS.

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer tako ostaja na položaju. Zdaj je na potezi upravno sodišče, saj sta tako Fišer kot Zalar sprožila upravni spor. Zalarju je pred sodiščem deloma že uspelo, da je dosegel začasno odredbo, po kateri je morala KPK s spletne strani odstraniti tisti del svojih ugotovitev, ki zadevajo Zalarjevo ravnanje v postopku imenovanja generalnega direktorja tožilstva. Izdajo začasne odredbe je predlagal tudi generalni državni tožilec, vendar upravno sodišče o tem še ni odločilo.

Je pa danes v zadevi Škrlec svoje dodala še politika, saj so se na zahtevo SDS in NSi na izredni seji sestali poslanci državnega zbora. Peturna razprava se je končala brez sprejema sklepov, saj jih je že v četrtek zavrnil odbor za pravosodje. Toda to še ne pomeni, da se primer Škrlec oziroma Fišer umika iz političnih razprav. SDS je že napovedala, da bo uporabila vse možnosti, ki jih ima, da primer ne bo šel v pozabo. Ali, kot je bilo slišati v parlamentarni razpravi: politični boj največje opozicijske stranke z vrhom tožilstva se bo nadaljeval, zdaj je prišlo samo do enega od polčasov.