Zvonko Fišer s tožbo nad odločitev KPK

Državnotožilski svet predvidoma prihodnji teden o morebitni razrešitvi generalnega državnega tožilca.

Objavljeno
10. maj 2015 20.54
Generalni državni tožilec Zvonko Fišer v Ljubljani, 28. maja 2013
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana – Generalni državni tožilec Zvonko Fišer, ki mu protikorupcijska komisija pri imenovanju Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva očita koruptivno ravnanje, je na novogoriško upravno sodišče vložil tožbo.

Za vložitev tožbe na upravno sodišče se je odločil tudi nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar, saj je komisija za preprečevanje korupcije (KPK) tako pri njem kot pri Fišerju ugotovila, da sta leta 2012 pri Škrlečevem imenovanju »izpolnila vse znake korupcije.« Še pred presojo upravnega sodišča je pričakovati odločitev državnotožilskega sveta (DTS), ki bo na zahtevo pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča razpravljal o tem, ali obstojajo razlogi za razrešitev Zvonka Fišerja. Po naših informacijah naj bi se devetčlanski DTS sestal 18. maja, po tem, ko bo pridobil odgovor generalnega državnega tožilca na poročilo predsednice DTS Alenke Mežnar. Zahtevo na DTS je minister vložil po objavi ugotovitev KPK in jo utemeljil, da so se doslej v tej zadevi izrekli trije organi. Njihove ugotovitve kažejo, da so bili kršeni predpisi. Zato meni, da je to dovolj resna in zadostna podlaga, da se o zadevi izreče najprej predsednica DTS in nato še sam DTS. Ugotovitve in mnenje KPK, skupaj s predhodno sodbo upravnega sodišča RS, ugotovitvami inšpekcijskega postopka inšpektorata za javni sektor in nadzorne skupine ministrstva za pravosodje v zadevi Škrlec, so, tako Klemenčič, pravne in dejanske okoliščine, v katerih je primerno in potrebno, da pristojni organ oceni, ali je v tem primeru šlo za takšno kršitev predpisov pri opravljanju zadev državnotožilske uprave, ki bi upravičevala uvedbo postopka o razrešitvi generalnega državnega tožilca.

Med stroko in politiko

Pri odločanju bo DTS vezan na razloge iz zakona o državnem tožilstvu. Šlo bo za prvi primer odločanja o morebitnem predčasnem odhodu prvega človeka tožilstva. Zakon vseh odgovor na vprašanje, kako na formalni ravni postopek izpeljati, ne daje. Hkrati pa se bo na zahtevo SDS in NSi tudi politika ukvarjala s primerom Škrlec. Kolegij državnega zbora bo na prihodnji seji določil, kdaj bo izredna seja. Del opozicije je namreč prepričan, da je ta nujna, saj se morajo tudi poslanci odzvati na ta primer, »zato da bi v Republiki Sloveniji čim prej prišlo do normalizacije stanja pri vodenju vrhovnega državnega tožilstva, odhoda sedanjega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja ter imenovanja novega.«

DTS je sicer v skladu s spremenjenim zakonom, ki ga je z utemeljitvijo, da se politika odmakne od kadrovanja v tožilstvu, pripravil nekdanji pravosodni minister Zalar, edini organ, ki lahko predlaga Fišerjevo razrešitev.