ZZB NOB Pahorju: Mussomelija razglasite za »persono non grata«

Borci: »Izjava veleposlanika presegla vse norme diplomatskega obnašanja.« Pahor se bo s Turnškom srečal v petek.

Objavljeno
21. januar 2014 15.00
Posodobljeno
21. januar 2014 15.08
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Zveza združenj borcev (ZZB) NOB je danes na predsednika republike Boruta Pahorja naslovila pobudo, naj veleposlanika ZDA Josepha Mussomelija razglasi za nezaželeno osebo, so zapisali na spletni strani borcev.

Poudarjajo, da nedavne izjave veleposlanika, »ko da se je žaljivo izrekel o osamosvojitveni vojni, delitvah med Slovenci, in njihovimi vzrokih ter namera, da na ozemlju veleposlaništva postavi pomnik resoluciji 1096 Sveta Evrope presegajo vse norme diplomatskega obnašanja«.

Od Pahorja zato pričakujejo, da uporabi določila 9. člena Dunajske konvencije in razglasi veleposlanika za »persono non grata«.

V ZZB NOB menijo, da je Mussomeli že večkrat prekršil 41. člen Dunajske konvencije, ki pravi, da se diplomatski predstavniki ne vmešavajo v notranje zadeve države gostiteljice.

Ameriški veleposlanik v Sloveniji je minuli teden izjavil, da je bilo Sloveniji ob osamosvojitvi prelahko, saj da je umrlo le deset ljudi; šele če ljudje skupaj krvavijo, imajo potem več občutka za narodno identiteto. Tega pa da je v času krize premalo in da bo treba ta nesoglasja preseči - tudi v politiki.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je veleposlanika poklicalo na pogovor; tudi zaradi izjav o tem, da Danilo Türk deli slovenski narod.