Maja Makovec Brenčič - žrtev SMC

Janja Božič Marolt iz Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana komentira predsedniške volitve.

Objavljeno
22. oktober 2017 22.49
Posodobljeno
22. oktober 2017 22.49
Maja Makovec Brenčič
Janja Božič Marolt
Janja Božič Marolt
Predsedniške volitve ne odražajo povsem realnega stanja strankarskih preferenc, saj se izbira predsedniški kandidat, ne stranka. Vsekakor pa tudi izidi predsedniških volitev nakazujejo aktualno razmerje sil med strankami in že odpirajo možnosti za nove stranke in obraze.

Kandidatka SMC Maja Makovec Brenčič je tokratna večkratna žrtev. Stranka Mira Cerarja je zmagala na zadnjih parlamentarnih volitvah zaradi njegove neomadeževanosti, obljub zaposlenim v javnem sektorju in državnih podjetjih in ne nazadnje zaradi lastnega imena z močno vrednostjo in prepoznavnostjo. Vse od dneva volitev, še zlasti pa zadnji mesec, beležijo strmo padanje. Makovec Brenčičeva je tako žrtev že sicer padajoče podpore vodilni vladni stranki. Je žrtev Mira Cerarja, ki jo je podprl, ni pa je glasno podpiral v kampanji. Je žrtev stranke SMC, kajti tudi njenih slabih šest odstotkov trenutnih podpornikov je v skoraj 80 odstotkih volilo Boruta Pahorja ali Marjana Šarca, manj kot pet odstotkov pa Brenčičevo. Zdi se, da je žrtev tudi svojega slogana »Bolj odločno«, za kar si prizadeva nosilec stranke SMC, našli pa bi se strokovnjaki za komuniciranje, ki ugotavljajo, da njeni plakati vizualno niso sporočali odločnosti. Makovec Brenčičeva je žrtev tudi svoje politične prihodnosti. Verjetno so jo v SMC predlagali na pamet, brez raziskav o volilnem izidu in vplivu na stranko, čeprav bi to lahko relativno enostavno preverili. Sicer pa razmerje sil v koaliciji ostaja vse do naslednjih volitev nespremenjeno, v SMC pa bi utegnilo biti precej razburkano in verjetno polno izzivov.

Pahor je izjemno veliko prispeval k stranki SD že v zadnjih mesecih, tik pred predsedniškimi volitvami pa je stranka svoj rezultat skoraj podvojila in se za las približala vodilni SDS. Demokracija in zadnje močne izjave pomembnih mnenjskih voditeljev so Pahorju iz SD odnesle več kot tretjino volivcev, največ k Šarcu. Tudi zato je Pahor danes poraženec. Za zmago se bo moral pomeriti še v drugem krogu.