Pahor ob ponovni izvolitvi prejema čestitke iz tujine

Za ponovno izvolitev na položaj so mu čestitali Vladimir Putin, Christian Kern, Kolinda Grabar-Kitarović,
Jadranka Kosor ...

Objavljeno
13. november 2017 13.20
Š. J., STA
Š. J., STA
Ljubljana − Predsednik republike Borut Pahor po zmagi na nedeljskih predsedniških volitvah tudi danes prejema čestitke iz tujine. Med drugim mu je za ponovno izvolitev na položaj čestital ruski predsednik Vladimir Putin.

»Rad bi potrdil pripravljenost za nadaljevanje najinega konstruktivnega dialoga in skupnega dela v prid razvoju prijateljskih rusko-slovenskih odnosov in obojestranskega koristnega sodelovanja na različnih področjih. Prepričan sem, da je to v interesu obeh držav in da prispeva k zagotavljanju varnosti in stabilnosti na evropski celini,« je po navedbah Pahorjevega urada v čestitki zapisal Putin.

Pahorju je čestital tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella, ki je v čestitki zapisal, da je volilna podpora nagrada Pahorju za njegovo neomajno zavezanost evropski integraciji. »Skupaj lahko vedno najdemo nove možnosti za sodelovanje, ki temelji na globokih zgodovinskih, kulturnih, političnih in gospodarskih povezavah in na dragocenem prispevku narodnih manjšin,« je še zapisal Mattarella.Češki predsednik Miloš Zeman je v čestitki Pahor izrazil željo, da bi se odlični odnosi med državama nadaljevali tudi v prihodnje.

Bolgarski predsednik Rumen Radev je v pogovoru Pahorju čestital in mu zaželel uspešno ter ga povabil na uradni obisk v Bolgarijo, so navedli v predsedniški palači.

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je Pahorju zaželel uspešno delo. »Dvostranski odnosi in sodelovanje so odlični, vendar so še možnosti njihovo okrepitev. Prepričan sem, da Slovenija ceni prizadevanja in dosežke Makedonije v procesu vključevanja v EU in Nato. Verjamem, da so bo vaša podpora v tem pogledu nadaljevala,« je po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia zapisal Ivanov.

»To je dober dan za socialno demokracijo,« pa je v svoji čestitki novemu-staremu slovenskemu predsedniku zapisal avstrijski kancler Christian Kern. Poudaril je, da je Pahorjeva zmaga velik uspeh, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pahorju so za zmago na volitvah že v nedeljo čestitali številni politiki, zlasti iz sosednjih držav.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v čestitki izrazila prepričanje, da bosta s Pahorjem nadaljevala krepitev odnosov med državama, ki sta pomembni partnerici v EU, zvezi Nato in Jugovzhodni Evropi. Kot so v nedeljo še sporočili iz urada hrvaške predsednice, je poudarila, da se lahko samo s sodelovanjem in pogovori rešijo nekatera vprašanja v odnosih med državama.

Pahorju je na twitterju čestitala tudi nekdanja predsednica hrvaške vlade Jadranka Kosor.

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je na twitterju zapisal, da se veseli nadaljnjega sodelovanja s Pahorjem.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug v čestitki zapisal, da bo Srbija ostala prijateljska in zanesljiva partnerica Slovenije. »Upam, da bodo naše dobre politične odnose spremljale še boljše gospodarske povezave in sodelovanje na vseh drugih področjih v dobro državljanov obeh držav,« so sporočili iz Vučićevega urada.

Delni neuradni izidi drugega kroga predsedniških volitev kažejo, da je Pahor prepričal okoli 53 odstotkov volivcev, Marjan Šarec pa 47.