Sem in še bi bil ... predsednik: Borut Pahor

»Izogibal sem se izjav ali ravnanj, ki ne bi imele nobenega drugega učinka, razen da bi poglobile spore.«

Objavljeno
27. september 2017 22.10
Zoran Potič
Zoran Potič

Ali bi se predsednik republike moral opredeljevati do pomembnih družbenih vprašanj? Naštejte tri po vašem mnenju najpomembnejša vprašanja.

Predsednik republike se izreka o najpomembnejših vprašanjih naroda in države, v vsakodnevno aktualno politiko pa naj ne posega. Tega principa sem se držal v tem mandatu in se ga bom tudi v prihodnje. To nikakor ne pomeni, da predsednik nima stališč ali da jih ne izpove. Moje vodilo glede tega je bilo in bo, da se oglasim takrat in tako, da pripomorem k rešitvi nekega problema ali dileme. Izogibal sem se izjav ali ravnanj, ki ne bi imele nobenega drugega učinka, razen da bi poglobile spore. Tako bom ravnal tudi v prihodnje. Tri najpomembnejša vprašanja oziroma teme so po mojem mnenju povezovanje, stabilnost in varnost.

Kaj boste kot predsednik republike storili za to, da Slovenija doseže popolno uveljavitev arbitražnega sporazuma?

Osebno sem za to do zdaj storil veliko in prej ali slej bo meja uveljavljena skladno z odločbo arbitražnega sodišča.

Navedite tri aktivnosti, ki jih boste kot predsednik republike zagnali za perspektivno prihodnost mladih.

Z mladimi sem veliko sodeloval že zdaj, med skoraj tisoč dogodki, nastopi oziroma aktivnostmi, kolikor smo jih našteli v skoraj petih letih mandata, jih je bilo največ namenjenih prav druženju z mladimi. Z mladimi sem razpravljal v okviru Slovenija 2030, skupaj z njimi razvijal posamezne ustvarjalne projekte, kakor je Ustvarjalnik - start-up weekend, so na primer pripravili kar v predsedniški palači. Aktivno sem sodeloval s pobudniki ustanovitve društva Vtis, ki od takrat vsako leto v predsedniški palači pripravi srečanje vseh naših najboljših mlajših raziskovalcev, znanstvenikov in predavateljev iz tujine. Gostil sem več pogovorov z mladimi, o njihovi prihodnosti in pričakovanjih, in tako ali drugače podprl njihove ustvarjalne, zagonske, izobraževalne pobude. To bom nadaljeval.