Skakalci čez plot

Med uporabniki strani ashleymadison.com je več kot deset tisoč takšnih, ki so uslužbenci vojske ali vlade.

Objavljeno
19. avgust 2015 17.39
A. Ž., Delo
A. Ž., Delo
Noel Biderman ima težavo. In z njim še kakšnih trideset milijonov ljudi. Pred poldrugim desetletjem je postavil spletno stran, ki naj bi poročenim olajšala iskanje poti do uspešnega skoka čez plot. Zdaj, ko ima spletna stran ashleymadison.com skoraj štirideset milijonov uporabnikov, pa so hekerji, ki so se predstavili kot Impact team, sporočili, da so vdrli v njeno podatkovno bazo, in grozijo z razkritjem vseh podatkov.

Biderman, leta 1971 rojeni Kanadčan, je s spletno stranjo, ki poenostavlja zakonsko nezvestobo, neznansko obogatel. Njegovo premoženje naj bi znašalo kakšnih sto milijonov dolarjev.

Prislužil si je celo vzdevek Kralj nezvestobe. In napisal je knjigo, ki pripoveduje o tem, da bo prav nezvestoba rešila institut zakona. Poslovnež judovskega rodu, ki živi v Torontu, je v vsakdanjem življenju menda nekoliko drugačen kot v biznisu. Je poročen, družinski človek, ki vzgaja dva otroka.

Pred letom 2001, ko je vstopil v svet spletnega podjetništva, je kot pravnik delal kot športni menedžer. V družbi Interperformances je upravljal pogodbe 45 vrhunskih športnikov. Po izstopu iz športnega biznisa je ustanovil družbo Magnolia Stone Corporation, jo prodal in leta 2007 prevzel vodenje Avid Life Media, ki je kupila družbo Magnolia Stone.

Hekerji so napad na spletno stran ashleymadison.com izvedli pred dobrim mesecem. Po »ugrabitvi« podatkov so zahtevali, da spletna stran, ki posluje pod geslom »Življenje je kratko – privošči si skok čez plot«, preneha poslovati. A se to ni zgodilo. Zato so 18. avgusta podatkovno bazo, v kateri je več kot trideset milijonov imen, priimkov in elektronskih naslovov, objavili na delu interneta, ki je nepoznavalcem spletnih prostranstev sicer težje dostopen, ni pa nedostopen.

Prve analize kažejo, da je med elektronskimi naslovi oseb, ki so uporabljale storitve spletne strani ashleymadison.com, več kot deset tisoč takšnih, ki se končajo s končnico .gov ali .mil – torej uslužbencev vojske ali vlade.