15 evrov manj za zavarovanje pri Vzajemni

Dodatno zavarovanje bo novembra znašalo 12,62 evra. Na seji nadzornega sveta tudi o oglaševanju zavarovanja za rak.

Objavljeno
21. oktober 2014 16.42
iza/Vzajemna
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika

Ljubljana - Vzajemna bo svojim zavarovancem prihodnji mesec poslala za 15 evrov nižjo položnico dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja kot običajno, so sklenili na seji nadzornega sveta zavarovalne družbe, na kateri so se pogovarjali tudi o zavajajočem načinu prodaje zavarovanja Vzajemna rak.

Na predlog uprave Vzajemne je nadzorni svet sprejel sklep, da bo premija prihodnji mesec za 15 evrov nižja, kot je običajno, torej bodo zavarovanci enkratno plačali 12 evrov namesto 27 evrov. »Za Vzajemno pomeni to za dobrih 12 milijonov evrov nižje prihodke. Če upoštevamo, da smo marca znižali premijo za 1 evro na mesec, pa to v letošnjem letu pomeni 20 milijonov evrov manj,« je sporočil predsednik uprave Aleš Mikeln.

Za to potezo so se odločili, ker so škode bistveno nižje, kot so načrtovali. Podobno so bili zneski na položnicah nižji že lanskega decembra. Ali bo to postalo redna praksa, bo odvisno od tekočega poslovanja, je dejal Mikeln.
Do nižje premije bodo upravičeni vsi, ki imajo sklenjeno pogodbo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, z začetkom zavarovanja najkasneje 1. november 2014, in ki ni v mirovanju. Natančne pogoje so objavili na svoji spletni strani.

V prihodnjih dneh pričakujejo nadzor

Na seji nadzornega sveta Vzajemne seveda niso mogli mimo praks zavajajočega načina telefonske prodaje zavarovanja Vzajemna rak, ki smo ga razkrili v Delu. Zavarovalni agent (vsaj eden) je namreč nove zavarovance po telefonu privabljal z lažmi o tem, da obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije več vseh stroškov pri zdravljenju raka in da morajo bolniki, na primer, doplačati 10 odstotkov za biološka zdravila, ki lahko stanejo do 3000 evrov na mesec. »Zelo nam je žal, da so se takšne stvari dogajale in se bomo zelo trudili, da se v prihodnje ne bodo,« je zagotovil Mikeln in dodal, da se je napaka zgodila pri predstavitvi tega zavarovanja, ki pa je sicer zelo dobro.

Na vprašanje, ali bodo s podjetjem Finmart, ki je tržilo to zavarovanje, še sodelovali, je odgovoril: »Imaš konja, ki ti dobro vleče voz. Eno kolo je zašlo v luknjo in te malo streslo. Zaradi tega ne boš ubil tega konja, ampak ga boš dobro usmerjal, da naslednjič ne bo zapeljal v luknjo.«

Po objavi zgodbe o zavajajočem oglaševanju v Delu jih je klicalo nekaj sto zavarovancev, zavarovanje Vzajemna rak pa je odpovedalo nekaj deset ljudi. Koliko natančno, ni želel razkriti, je pa številka manjša, kot so pričakovali, je dejal predsednik uprave Vzajemne. Želijo, da bi se odslej pogovori pri sklenitvah zavarovanj snemali v celoti, torej tudi uvodni nagovor in ne le tisti del, ko stranka že sprejme ponudbo.

Mikeln je potrdil, da so včeraj prejeli pismo Agencije za zavarovalni nadzor (AZN), njihov nadzor, zlasti notranjih kontrol, pričakujejo v prihodnjih dneh. Počakali bodo na izsledke AZN in na ukrepe AZN zoper osebo, ki je kršila protokol, agenta, ki je bil razkrit v člankih in njegovega nadzornika so suspendirali. Glede kazenske ovadbe, ki jo je zoper Vzajemno napovedal direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin, je Mikeln povedal, da z njo ni seznanjen, je pa komentiral, da »tako kot je v predvolilni bitki dovoljeno marsikaj, je verjetno tudi takrat, ko se boriš za nov mandat, dovoljeno marsikaj«.