Sto petdeset beguncev obtičalo na Jesenicah

Avstrijski policisti beguncev, namenjenih v Nemčijo, ne spustijo čez železniški mejni prehod Jesenice.

Objavljeno
20. oktober 2015 19.56
Begunci Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Jesenice – Na železniškem mejnem prehodu na Jesenicah so avstrijski policisti preprečili nadaljevanje potovanja skupini okoli 150 beguncev (predvsem družinam z otroki), ki so se na pot proti Münchnu v Nemčiji podali z rednim mednarodnim vlakom iz Ljubljane.

Kot je povedal Sirijec iz Homsa se je na pot iz porušenega mesta odpravil s tremi otroki in ženo pred tremi tedni. Včeraj so vstopili v Slovenijo, kar šest ur pa so stali na dežju in prezebli čakali na postopek za registracijo, je povedal. Danes so si kupili vozovnice za vlak do Münchna in zanje plačali po 90 evrov na osebo in upali, da bodo v Avstrijo pripotovali z vlakom. Ker z vlakom niso mogli v Avstrijo so begunci povpraševali po prevozu s taksijem, pa tudi ali obstajajo druge možnosti za pot proti Avstriji. Hribi si visoki, pa še sneg jih je pobelil, so dobili odgovor na vprašanje in opustili misel o prečkanju Karavank.

Na Jesenicah je begunce pričakalo približno 25 policistov. Kot je povedal Simon Velički, direktor kranjske policijske uprave, ki si je razmere ogledal na terenu, imajo begunci urejene dokumente, s katerimi se lahko brez omejitev premikajo po Sloveniji, v Avstrijo pa ne morejo. Avstrijske oblasti beguncem ne pustijo v Avstrijo, ker da nočejo ustvariti novega begunskega koridorja čez Jesenice, je povedal Simon Velički.