18 stanovanj in poslovni prostori na dražbo

V Eda centra bodo najprej prodajali stanovanja, zatem še poslovni del, kjer pa je treba gradnjo in ureditev še dokončati.

Objavljeno
11. januar 2016 20.48

Nova Gorica - Stečajna upraviteljica Eda centra Branka Remškar bo ta teden na sodišče vložila predlog za prodajo poslovnega dela kompleksa, medtem ko je sodišče že izdalo sklep o prodaji nezasedenih stanovanj. Ta mora sicer še postati pravnomočen, se je pa upniški odbor že odločil, da bodo tako stanovanja kot poslovne prostore prodajali na javni dražbi.

Kot je za Delo pojasnila stečajna upraviteljica Eda centra Branka Remškar, je za prodajo 18 stanovanj – ta so skoraj v celoti dokončana, k vsakemu vsakemu od stanovanj pa pripadata po dve parkirni mesti - že vse nared. Skupna ocenjena vrednost teh stanovanj - 22 stanovanj je namreč že prodanih - je 2,3 milijone evrov, še dodatnih 350.000 evrov pa so vredna parkirišča, namenjena stanovalcem Eda centra. Najmanjše od stanovanj, ki jih bodo prodajali na dražbi, ima 65 kvadratnih metrov, največje pa 190. Javna dražba, kjer bodo stanovanja prodajali, bo po napovedih Remškarjeve predvidoma februarja, izklicne cene za stanovanja pa se gibljejo med 120.000 in 246.000 evrov.

Tudi za prodajo poslovnega dela stavbe je stečajna upraviteljica Eda centra konec lanskega novembra že zaključila neobvezujoče javno zbiranje ponudb, kjer je preverjala interes za nakup oziroma najem poslovnih prostorov in pripadajočih parkirišč. »Prejetih je bilo kar nekaj ponudb. Po analizi se je izkazalo, da so prišle predvsem ponudbe za tisti del Eda centra, ki je dokončan. Glavni problem pa ostajajo etaže, ki so še nedokončane, saj junaka, ki bi jih kupil, ni,« priznava stečajna upraviteljica.

Kljub temu namerava poslovni dal Eda centra najprej prodajati v paketu. »Želim si, da bi poslovni del Eda centra dobil enega lastnika oziroma upravljavca, kar z drugimi besedami pomeni, da bo moral ta del stavbe še dokončati. Držim pesti, da se za ta korak morebiti odloči katera od bank«. Podobno usmeritev zagovarja tudi upniški odbor, saj se je ta glede na rezultate zbiranja ponudb odločil, da gre poslovni del stavbe takoj naprej v prodajo, in sicer v paketu, ker je treba najti lastnika, ki bo večinski del tudi končal, da se bo potem lahko prodal oziroma oddal v najem.

Znana pa je tudi že cenitev celotnega premoženja Eda centra: ta po besedah Branke Remškar znaša 13,5 milijona evra, iz nje pa so izločili vrednost stanovanj in izklicno ceno poslovnega dela oblikovali na tej podlagi. Po izkušnjah ni pričakovati, da bi bili vsi prostori prodani že na prvi dražbi. Gre za osem nadstropij stavbe, večino njenega pritličja in medpritličje. Vsako nadstropje ima sicer okrog 1083 kvadratnih metrov nedokončanih površin. Večji del objekta še ni zaseden, tako v stanovanjskem kot v poslovnem delu.