50 let FDV: ni se uklonila pritiskom

V pol stoletja je prvotna višja šola za politične vede dvakrat zamenjala ime.

Objavljeno
01. december 2011 20.10
Posodobljeno
01. december 2011 20.16
Jasna Kontler Salamon,
Jasna Kontler Salamon,

Ljubljana – V okviru tedna ljubljanske univerze je bil danes častni shod fakultete za družbene vede, iz katere je izšla večina sedanjih slovenskih novinarjev, številni ugledni družboslovci in humanisti ter tudi politiki. V pol stoletja je prvotna višja šola za politične vede dvakrat zamenjala ime.

Ko se je imenovala še fakulteta za politične vede, sociologijo in novinarstvo (FSPN), je v sedemdesetih in osemdesetih letih doživljala politične pritiske. Na to, da je poslanstvo FDV od nekdaj zahtevno in občutljivo, je včeraj v slavnostnem govoru opozoril tudi predsednik države Danilo Türk.

Prva čistka je odnesla priljubljene profesorje Veljka Rusa in Tineta Hribarja, Janeza Jerovška in Vladimirja Arzenška. V osemdesetih letih, ko so se pritiski politike ponovili, se jim je FSPN uspešno uprla.

Tudi s tem se je – čeprav nikoli do konca – znebila političnih oznak in si pridobila mednarodni znanstveni ugled.
Včeraj so podelili več priznanj in nagrad. Za odličnost v družboslovju so nagradili profesorici FDV dr. Karmen Erjavec in dr. Valentino Hlebec. Na področju humanistike in kulturologije je nagrado za odličnost prejel prof. dr. Aleš Debeljak, za prispevek k vodenju in razvoju fakultete pa zaslužni profesor dr. Zdenko Roter.

Za zasluge pri razvoju FDV, še posebno na področju mednarodnih odnosov, so nagradili tudi predsednika ustavnega sodišča prof. dr. Ernesta Petriča, ki še vedno sodeluje v podiplomskem študiju FDV, in akademika Tineta Hribarja, ki je pomembno pripomogel k humanistično-etičnim vsebinam študijev.