Janezu Janši delegati na kongresu podelili nov mandat na čelu SDS

Janez Janša je bil s 650 glasovi za in šestimi proti znova izvoljen za predsednika stranke SDS.
Fotografija: Kongres SDS Janez Janša Foto Voranc Vogel
Odpri galerijo
Kongres SDS Janez Janša Foto Voranc Vogel

»Hvala bogu se epidemije umirja, cepiva je dovolj, da lahko dosežemo precepljenost,« je bila uvodna misel nagovora delegatov na kongresu s strani starega novega predsednika SDS Janeza Janše. V govoru, ki je trajal približno eno uro se je Janša pohvalil, da je stranka SDS v zadnjem mandatu njegovega predsedovanja stranki, si se je začelo po volilnem kongresu v Mariboru leta 2017, štirikrat zmagala na petih volitvah v Sloveniji. Janša se je pohvalil tudi z drugim vodenjem Sveta EU, ki se pod njegovim vodstvom začenja 1. julija.

»Gradimo Slovenijo, prepiri nas ne zanimajo. Ob trideseti obletnici države je naš pogled usmerjen trideset let naprej,« je izpostavil Janša. A skrb stranke SDS je, da mora po tridesetih letih samostojnosti znova braniti predstavniško demokracijo in svobodne podjetništvo. V državni zbor se namreč po njegovo vrača govorica iz najbolj temačnega obdobja slovenske zgodovine med drugo svetovno vojno.



Tako kot leta 2012 SDS vodi vlado, ki je država znova v krizi, takrat v finančni, danes v krizi zaradi epidemije koronavirusa. »Ko smo vlado prevzeli marca 2020 so bila skladišča zaščitne opreme prazna. Breme odgovornosti je znova na naših ramenih. Krizo rešujemo tudi na evropski ravni, saj Slovenija predseduje Svetu EU,« je izpostavil Janša in dodal, da je danes stranka še močnejša kot »pred štirimi leti, pa smo že takrat bili najmočnejši«.

V govoru je Janša zagovarjal absolutno pravico svobode izražanja: »Zgodovine se ne da potvoriti, resnica je ena sama. Svobod izražanja posameznikov dopušča povsem nasprotne poglede, kot jih ima nekdo drug. Danes se dogaja, da se poskuša zatreti svobodo posameznikov do izražanja. Digitalne komunikacijske korporacije nimajo pravice, da te svoboščine omejujejo.« Janša je podprl uvedbo globalnega korporacijskega davka, kot so nedavno sklenile države skupine G7. Posvaril je pred poskusi oblikovanja vzporednega svetovnega reda, ki bi temeljil na moči mrež in korporacij, ki niso demokratično izvoljeni predstavniki.

Zahvalil se je za sodelovanje v vladi zahvalil koalicijskim strankam, kamor je štel stranko NSi, SMC in Desus. V drugem delu svojega govora pa je predsednik vlade napovedal vladne načrte do konca aktualnega mandata naprej, od področja javne uprave, digitalnih potrdil, do vpeljave digitalnega bona za izobraževanje državljanov na digitalnem področju. V zdravstvu je napovedal delanje reda pri javnih naročilih.

Kongres SDS. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Kongres SDS. FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Z resolucijo posvarili pred protisistemskimi gibanji in državljansko vojno


Popoldanski del kongresa je bil namenjen obravnavi petih kongresnih resolucij. Osrednja resolucija Gradimo Slovenijo »utrjuje vrednote in načela SDS, izpostavlja dolžnosti odgovorne politike in utrjuje zaupanje v EU in njene institucije«. Največ razprave pa je bila deležna politična resolucija Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države, ki je že odmevala v javnosti zaradi obtožbe stranke Levice, da je njihov program protiustaven. Parlamentarne razprave, ki jo je poleg SDS podprla tudi NSi, predsednik državnega zbora Igor Zorčič ni dopustil.

»V resoluciji smo opozorili na to, da bi prosto delovanje protisistemskih gibanj strank lahko pripeljalo celo do večjih političnih konfliktov ali celo do državljanske vojne. Tega si mi ne želimo, to je bilo le opozorilo,« je povedal podpredsednik stranke Milan Zver. Njegova žena Andreja Valič Zver pa je dejala, da so člani SDS garancija za to, da se zgodovina v tragični obliki ne bo več ponovila.

image_alt
Primat največje stranke se je okrepil


Notranji minister Aleš Hojs je prepričan, da desni volivci od desne opcije na oblasti pričakujejo, da bo policija ostrejša kot v času levih vlad. Trgovina z drogo pa je po njegovo tako razširjena zato, ker so kazni premile. Zavrnil je, da vlada politizira policijo. Državni sekretar na notranjem ministrstvu Božo Predalič je resolucijo označil za zelo kvalitetno. Dodal  je, da je treba s prstom pokazati na RTV Slovenija, ki je razlog, da skrajnolevičarske ideje postala sprejemljive v javnosti.

Resolucija Ženska sem - vem, znam , zmorem, po oceni poslanke Alenke Jeraj naslavlja probleme mladih žensk ter žensk v srednjih in zrelih letih. V resoluciji so navedene rešitve za probleme žensk v vseh starostnih obdobjih, ki so po njeno realno izvedljive. Svoji resoluciji pa so pripravili tudi v podmladku in v seniorski sekciji stranke, a za razliko od prvih dveh ne izstopata po ideološki ostrini.

Posebej se je stranka poklonila na dva ducata v zadnjih letih preminulih vidnih in zaslužnih članov stranke. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Posebej se je stranka poklonila na dva ducata v zadnjih letih preminulih vidnih in zaslužnih članov stranke. FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

​Spontan aplavz Orbanu


12. kongres stranke SDS pod sloganom Gradimo Slovenijo se je začel točno ob napovedani deseti ure v športni dvorani v Slovenskih Konjicah. Okoli prizorišča je bilo živahno že nekaj ur pred začetkom kongresa, največja in najmočnejša stranka, kakor sami sebe označujejo v SDS, je učinkovito organizirala potrebno koronsko logistiko za delegate, goste in novinarsko srenjo.

Točno ob deseti uri je v dvorano ob dolgem aplavzu več kot 700 delegatov na kongresu vstopil predsednik stranke Janez Janša. Omenjeni delegati ga bodo popoldne v deveto zaupali mandat za nadaljnje štiriletno vodenje stranke. Janša bo na čelu SDS ob koncu novega mandata 32 let. Kongres se je začel z državno himno Zdravljico, nato so sledili pozdravi najvidnejših imen stranke, od ministrov stranke, evropskih poslancev do predsednika stranke Janše.

Posebej se je stranka poklonila na dva ducata v zadnjih letih preminulih vidnih in zaslužnih članov stranke. Mešani pevski zbor iz Zreč je med nagovori delegatov izvajal pesmi z domoljubnimi motivi, predsednik krščanskega foruma stranke Dejan Škvarč je recitiral domoljubno pesem novinarja RTV Slovenija Igorja Pirkoviča. Celoten program dopoldanskega plenarnega zasedanja delegatov se je prepletal s spomini na nastajanje države, kjer sta najvidnejšo vlogo igrala Jože Pučnik in Janša.

Po videopovezavi so na kratko delegate pozdravili nekateri vidni politiki desne evropske provinience, od avstrijskega kanclerja Sebastijana Kurza, prek češkega in poljskega premierja premierja Andreja Babiša in Mateusza Morawieckega do hrvaškega premiera Andreja Plenkovića, madžarski premier Viktor Orban pa je prejel daljši spontani aplavz.

image_alt
Tudi četrto desetletje SDS bo zaznamoval Janša


V popoldanskem delu programa kongresa bodo delegati razpravljali o petih programskih resolucijah, ki jih je javnost že imela možnost spoznati. Nosilna resolucija je Gradimo Slovenijo, še bolj pa je odmevala resolucija Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države, ki problematizira protiustavnost programa stranke Levica.

Po oceni evropskega poslanca iz vrst SDS Milana Zvera gre za izrazito razvojno naravnano resolucijo, ki odgovarja, kakšna bi naj bila Slovenija v prihodnjih desetletjih. »Resolucija je podobna resoluciji, ki smo jo imeli na kongresu v Portorožu pred 23 leti. Takrat je stranka napisala zelo progresiven, vključujoč program za vse, moderen program, zlasti v gospodarskem in socialnem smislu. Tudi ta se dotika ključnih razvojnih vprašanj od zelene do digitalne družbe in podobno," je podpredsednik stranke Milan Zver pospremil vsebino resolucije Gradimo Slovenijo.

Preberite še:

Komentarji: