Ader: Vsi se moramo pokloniti vsem žrtvam

Predsednik Madžarske János Áder se je na obisku pri Borutu Pahorju poklonil žrvam soške fronte.

Objavljeno
04. junij 2015 23.21
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Cerje – Prvi predsednik tuje države, ki je obiskal muzej na Cerju in Pot miru, je prvi mož Madžarske János Áder. V spremstvu slovenskega kolega Boruta Pahorja se je danes poklonil žrtvam soške fronte.

János Áder
je nad Miren prihitel z bližnjega Sredipolja, kjer se je poklonil padlim Italijanom, nato pa sta s Pahorjem položila še venec padlim madžarskim vojakom na vojaškem pokopališču prve svetovne vojne v Solkanu. »Naša skupna odgovornost je, da se spomnimo vseh, ki so izgubili življenje v teh bitkah. Da to storimo tako Italijani kot Slovenci in Madžari. To sporočilo moramo prenesti tudi svojim vnukom, da se takšna tragedija ne bi več ponovila,« je povedal madžarski predsednik.

Pahor upa, da bodo muzej na Cerju, ki je sicer posvečen vsem braniteljem slovenske zemlje in ki je del Poti miru, obiskali vsi predsedniki sosednjih in tudi drugih držav. »To je spomenik in opomnik, ki skuša ljudi navdihniti z idejo miru, sodelovanja in sožitja. Vzrok, da je madžarski predsednik tukaj, so žalostne madžarske žrtve, ki so tako kot pripadniki drugih narodov tragedijo prve svetovne vojne hudo in drago plačali z življenjem,« je dejal Borut Pahor. Predsednika sta madžarski obisk izrabila tudi za krepitev dialoga med državama.

Pot miru je slovensko-italijanski čezmejni projekt, ki sta ga začrtala Pahor in nekdanji italijanski predsednik Giorgio Napolitano. Spomenik je dolg 280 kilometrov in sega od Loga pod Mangartom do Tržaškega zaliva. Konec maja je minilo sto let od začetka soške fronte, zato bodo v prihodnjih 29 mesecih, kolikor je trajala morija ob Soči, sledile številne spominske prireditve.