Afera Sanval se seli na sodišče

V zdravniško-odvisniški spregi vložili obtožnico proti nekdanjemu zdravniku iz Zagorja Francu Grošlju in še trem osebam.

Objavljeno
15. februar 2016 22.09
Polona Malovrh, Diana Zajec
Polona Malovrh, Diana Zajec

Okrožno sodišče v Ljubljani je v eni največjih zdravniških afer pri nas, imenovani Sanval, po dveh letih vložilo obtožnico proti štirim osebam. Tudi proti Francu Grošlju, nekdanjemu splošnemu zdravniku iz Zagorja, ki je pacientom samo leta 2013 predpisal rekordnih 993 belih receptov za psihoaktivna zdravila. Le nekaj tednov po razkritju je zdravniško licenco vrnil.

Dve leti od šokantnega razkritja o zdravniško-preprodajalski spregi in dobro leto po zaslišanju prvih prič je višja državna tožilka, namestnica vodje okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani Katjuša Čeferin za Delo potrdila, da je proti zdaj že 75-letnemu zdravniku, nekdanjemu koncesionarju v zagorskem zdravstvenem domu (ZD), čebelarju in ustanovitelju podjetja Vitasan vložena obtožnica zaradi kaznivega dejanja omogočanja uživanja prepovedanih drog, proti trem fizičnim osebam pa zaradi kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s temi drogami. Kazenski zakonik v prvem primeru predpisuje zaporno kazen od enega do dvanajst let, v drugem pa od enega do deset let.

Neuradno smo izvedeli, da so v primeru afere z apavrinom, helexom, sanvalom, xanaxom, lexaurinom ter nekaterimi drugimi pomirjevali in uspavali s seznama prepovedanih drog začeli trije postopki. Poleg že omenjenega, ki bremeni Grošlja, še dva proti odvisnikom, v katerih pa je tožilstvo po naših podatkih odstopilo od pregona, saj ni imelo dovolj dokazov o preprodaji. Odvisnikom je očitalo, da zelo velikih količin tablet sami ne bi mogli zaužiti, a po mnenju izvedenca so v resnici zmožni sami na dan zaužiti tudi 10- do 15-kratno dozo. To je v pridržanju trdil tudi zdravnik Grošelj.

Neuradno naj bi Grošljev zagovor temeljil na šestem členu zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, po katerem substance, ki se štejejo za zdravila, niso prepovedane droge. V njegov prid je tudi dejstvo, da ni pravilnika, ki bi določal, kolikšno dozo zdravil sme zdravnik predpisati.

Toda svojci enega od odvisnikov, ki so policistom prijavili zlorabo uspavala sanval, in možnosti nabav prek belih receptov v Grošljevi ambulanti, opozarjajo, da so v uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog benzodiazepini, kot je sanval, in hipnotiki uvrščeni v tretjo skupino, zdravnik pa jih lahko predpisuje le v skladu z veljavnim SMPC, ki je nujna priloga dokumentaciji za pridobitev dovoljenja za promet z zdravilom. Količine, ki jih je predpisoval obtoženi, bistveno presegajo predpisane v tem dokumentu, trdijo svojci.

Franc Grošelj ne bo zlahka priznal

Val aretacij, ki je maja 2014 zgodaj zjutraj vznemiril zagorski zdravstveni dom in okolico, je bil, kakor se je pokazalo kasneje, vrh ledene gore v zasavski trgovini s prepovedanimi drogami in zaradi dolgoletne vpletenosti zdravnika koncesionarja Franca Grošlja tudi ena največjih zdravniških afer pri nas. Po dveh letih se zdaj seli na sodišče.

Igor Grošelj, zagorski odvetnik in zagovornik zdravnika Franca Grošlja, obtožnice še ni prejel. »Zato je ne morem komentirati,« je dejal za Delo in napovedal, da bo v vsakem primeru vložil ugovor. V tem primeru se utegne po njegovi oceni postopek vleči še najmanj dve leti.

Ugovor med vrsticami pomeni, da Franc Grošelj ne bo zlahka priznal krivde za očitana dejanja, pa tudi sicer ima njegov odvetnik dober občutek, »da le ni vse tako narobe delal, kot so mu očitali«.

Več tisočakov premoženjske koristi

Po podatkih, do katerih so se v obsežni preiskavi dokopali kriminalisti, je zdravnik pacientom, ki so bili večinoma zasvojenci, vključeni v metadonski program, recepte tudi zaračunaval, in to po pet do 50 evrov, kar mu je prineslo več tisočakov premoženjske koristi. Analiza Nacionalnega inštituta za javno zdravje je pokazala še bolj srhljive številke: če so slovenski zdravniki leta 2013 v povprečju predpisali štiri bele recepte, so jih v ambulanti zdravnika Grošlja napisali 250-krat več ali po dvajset do petindvajset psihoaktivnih tablet na pacienta na dan. Samo enemu od zasvojencev je obtoženi v treh letih predpisal 34.150 tablet, kar pomeni, da bi ta vsak dan moral vzeti štirideset tablet. Po izračunih Psihiatrične klinike Ljubljana je bil v nekaterih primerih dnevni odmerek varnega jemanja zdravil presežen celo stokrat.

Zlorabo so prijavili zasvojenčevi svojci

Zlorabo uspaval in pomirjeval v zagorski ambulanti in črni trg z njimi, ki je segal vse do prestolnice, so policistom prijavili zasvojenčevi svojci.

Pred Francem Grošljem, ki je do razkritja o predpisanih neverjetnih količinah tablet in zaslužkih z belimi recepti dvajset let veljal za uglednega zdravnika, sta najmanj dve stresni leti.