Agencija pritrjuje zavarovalnicam

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje: Vlaganje dobičkov v rezerve je ustrezno, menijo nadzorniki.

Objavljeno
02. julij 2014 21.21
SLOVENIJA LJUBLJANA 29.10.2009 VZAJEMNA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana – Predlagatelji intervencijskega zdravstvenega zakona so pričakovali nižje premije za zavarovance, a se Agencija za zavarovalni nadzor strinja, da so dopolnilne zdravstvene zavarovalnice dobiček vložile v rezerve.

Med različnimi društvi in tudi političnimi strankami, ki se zavzemajo za javno zdravstvo, je bilo precej negodovanja nad ravnanjem Vzajemne in zavarovalnice Adriatic Slovenica (AS), ki sta dobičke iz preteklih let »dali na stran«. Vzajemna je 24,3 milijona evrov prenesla v varnostne rezerve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (DZZ), AS pa 5,1 milijona evrov v »druge rezerve iz dobička za pokrivanje izgub iz DZZ«. Zdravstvena zavarovalnica Triglav je z lanskim dobičkom 4,9 milijona evrov pokrila pretekle izgube. Ker od lani veljavni zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-M) določa, da morajo dopolnilne zdravstvene zavarovalnice polovico svojega dobička nameniti za izvajanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanje, so pričakovali, da bodo s temi presežki znižali premije, ki jih morajo plačati zavarovanci.

Čakajo jih stresni testi

A je Agencija za zavarovalni nadzor njihovim odločitvam pritrdila. »Agencija meni, da dikcija, kot je zapisana v 18. členu ZZVZZ, ponuja tri možne rešitve, in sicer znižanje premije, razširitev obveznosti zavarovanja znotraj produkta dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ter povečanje varnosti zavarovancev na način krepitve kapitalske moči zavarovalnic,« so nam odgovorili z agencije. »Zadnjo možnost ocenjujemo kot izvedljivo in ustrezno, in sicer da bi se nabrane rezerve nekako 'zaklenile' in prenesle med druge rezerve na strani kapitala. Pri tem opozarjamo, da zavarovalnice ta sredstva nikakor ne bi smele porabiti za kakršenkoli drug namen kot zgolj za zagotavljanje varnosti zavarovancev, ki vplačujejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje,« so dodali in poudarili, da je prenos presežka med druge kapitalske rezerve dobrodošlo z vidika povečane kapitalske moči zavarovalnic in s tem večje varnosti zavarovancev, zlasti ob bližajoči uvedbi evropske direktive, znane kot Solventnost II, ki bo zavarovalnicam postavila nove zahteve glede kapitalske ustreznosti.

Agencija bo letos izvedla stresni test po novih merilih tudi v vseh treh dopolnilnih zdravstvenih: »Če bi se pri kateri pokazalo, da katera ni kapitalsko ustrezna, bi bilo dobro, da bi imela na voljo določene rezerve, saj bi drugače zelo verjetno morala zvišati zavarovalne premije.«

Povsem nedopustno pa se agenciji zdi možnost, da bi dopolnilne zdravstvene zavarovalnice zbrane rezerve porabile neposredno in na splošno v zdravstvenem sistemu. »To bi pomenilo neke vrste nacionalizacijo sredstev. Neustrezno bi bilo tudi z vidika varstva zavarovancev, ker bi se sredstva porabila za celotno populacijo, in ne zgolj za tiste, ki so plačevali premijo pri posamezni zavarovalnici,« so pojasnili na Agenciji za zavarovalni nadzor.