Ajdovska OŠ: Vedno večja, dražja in nedokončana

Po petih letih gradnje in tik pred dokončanjem se je občina odločila za gradnjo štirih dodatnih učilnic.

Objavljeno
30. junij 2015 17.54
oš ajdovščina
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Selitev otrok v nove prostore osnovne šole Danila Lokarja v Ajdovščini je prestavljena še za leto dni, potem ko je občinski svet potrdil dodatno naložbo za gradnjo štirih novih učilnic. Vrednost naložbe se bo s tem povečala za približno 800.000 evrov na 7,6 milijona.

Nova šola je postala premajhna, še preden je objekt sploh zrasel. Na občini komentirajo, da je smiselno manjkajoče prostore urediti zdaj, in ne, ko bi zmanjkalo prostora. Stavba namreč še ni končana, Kolektor Koling izvaja zaključna dela, uredil pa bo še okolico. Razpis za novega izvajalca del bo občina objavila predvidoma konec avgusta. S predlagano rešitvijo soglaša tudi šolsko ministrstvo, ki bo prispevalo denar za tri dodatne oddelke v višini 42 odstotkov vrednosti.

»Res je, da bodo spremembe pri gradnji prinesle enoletni zamik selitve v nove prostore, a je rešitev trajna. Z njo smo zadovoljni učiteljski zbor, starši, ministrstvo in občina,« je povedal župan Tadej Beočanin.

Demografske projekcije za prihodnja leta namreč napovedujejo povečanje števila šoloobveznih otrok v Ajdovščini tako za štursko šolo kot tudi za šolo Danila Lokarja. V novi šoli s 24 velikimi in tremi malimi učilnicami bi v šolskem letu 2016/17 že zmanjkalo prostora za dva oddelka, pozneje pa še za tretjega. Ker pa se z novim predlogom nadzidave smiselno ponuja prostor za štiri učilnice, bo ena za rezervo. Morda pa bo že kmalu potrebna, če bo število otrok naraščalo hitreje od napovedi, pravijo v lokalni skupnosti.

Odprtje so v Ajdovščini napovedovali za prihajajočo jesen, potem ko so spomladi s Kolektorjem Kolingom podpisali pogodbo za izvedbo del. Idrijski gradbenik je že tretji izvajalec, saj sta pred tem v stečaju končala tako Primorje kakor Begrad. Prvo pogodbo za gradnjo osnovne šole je ajdovska občina s Primorjem podpisala leta 2010. Vrednost del je takrat znašala dobrih pet milijonov evrov, toda delavci Primorja so gradbišče zapustili že po letu dni, država pa je prispevek v višini 2,8 milijona evrov zamrznila. Občina je konec leta 2013 s podjetjem Begrad podpisala novo pogodbo, vredno 4,2 milijona evrov, rok za dokončanje del pa je bil 20 mesecev.