Pozitivni učinki cepljenja pri starejših zelo opazni

Po svetu najbolj skrbijo okužbe v Indiji, število okuženih in obolelih na stari celini pa upada.
Fotografija: Cepljenje je po mnenju stroke edina rešitev za najhitrejši izhod iz epidemije.FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Cepljenje je po mnenju stroke edina rešitev za najhitrejši izhod iz epidemije.FOTO: Blaž Samec/Delo

V Sloveniji je trenutno 9675 aktivnih primerov okužb s koronavirusom. Obetajo se sicer večje dobave cepiva, ki bi lahko nekoliko zaustavili širjenje okužb in vrnili življenje v normalne tirnice.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovali namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ Nuška Čakš Jager in Doroteja Štruc, vodja programa zdravstvene nege in koordinatorica cepljenja v Cepilnem centru Zdravstvenega doma Celje.

Novinarsko konferenco si lahko ogledate tu:



V Sloveniji po novem veljajo tudi PCR-testi, opravljeni v Srbiji in Turčiji, je pojasnila vladna govorka Maja Bratuša.

Čeprav prehod v rumeno fazo še ni povsem na vidiku, je spodbudna novica, da je hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 nekoliko manj.

Po svetu je velik porast okuženih, predvsem v jugovzhodni Aziji, izpostavlja Nuška Čakš Jager. Najbolj kritična je Indija, od koder se tamkajšnja različica virusa širi tudi zunaj državnih meja.

image_alt
Indija presegla 400.000 novih okužb v enem dnevu

Za različne seve, ki se pojavljajo, je premalo podatkov, z njimi ne razpolaga niti Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Priporočilo WHO je, da se najprej ugotovi, kaj je v Indiji glavni vzrok tako velikega števila naraščanja okužb – ali je to zaradi prevelikega sproščanja in množičnih druženj v državi ali pa gre za nov, bolj nalezljiv sev.
 

V domovih manj okuženih in smrti


V evropskih državah se je trend novopotrjenih okužb že tri tedne zmanjšuje. Do začetka epidemije do ponedeljka je v EU potrjenih 30,9 milijona primerov okužb z novim koronavirusom, 692.002 bolnika s covidom sta umrla.

V Sloveniji pri prenosu okužb prednjačita družina in skupno gospodinjstvo, sledijo delovno mesto, druženja, vzgojno-izobraževalni zavodi, večina pa jih ne ve, kje so se okužili.

Čakš Jagrova je izpostavila pozitivne učinke cepljenja pri starejši populaciji, saj je število okuženih in smrti v domovih za starejše drastično upadlo. Cepljenje se obrestuje tudi pri drugih rizičnih skupinah. Cilj je še vedno, da se čim hitreje precepi čim večja populacija prebivalstva.

Nedavni izbruhi v treh domovih za starejše so izzveneli, v zadnjem tednu so v domovih zabeležili štiri primere okužb, vsako v drugem domu. Tudi sicer so v domovih redki, ki so bili okuženi v zadnjem času, tudi kazali simptome.

Podatki o okužbah v šolah kažejo, da kakšnih večjih sprememb pri otrocih in mladostniki ni, je pa sprememba vidna pri pedagoškem kadru, med katerim je upad okužb, kar je po besedah Čakš Jagrove posledica cepljenja.

V Sloveniji bi bilo treba cepiti od 60 do 70 odstotkov prebivalstva, da bi lahko govorili o zadostni precepljenosti, ki bi imela dolgoročno pozitivne učinke.

Ključna pa še naprej ostajata samozaščitno obnašanje in uporaba zaščitne opreme, predvsem uporaba maske. Čakš Jagrova je še enkrat poudarila, da v tem obdobju prehlad lahko pomeni tudi covid-19 in naj se tega ne zanemarja.
 

Cepilni center Celje


Doroteja Štruc je pojasnila, da v njihovem cepilnem centru na štirih cepilnih mestih dnevno cepijo od 600 do 700 oseb. Po novem jih vabijo prek SMS-sporočila, to pa vsebuje lokacijo cepljenja, čas in cepivo, ki ga bodo prejeli. S seboj morajo imeti cepilno knjižico, kamor vpišejo podatke, če pa te nimajo, dobijo o cepljenju posebno potrdilo.

Štručeva poziva vse, naj se na cepljenje prijavijo. Ta teden bodo začeli cepiti starejše od 50 let in mlajše kronične bolnike ter zaposlene v kritičnih infrastrukturah. Prejeli bodo cepivo Pfizer.

Ker v prihodnjih dneh pričakujejo povečano število cepiv, bodo v ZD Celje dnevno lahko cepili okoli 1200 oseb. Precepljenost v celjskem cepilnem centru, starejših od 70 let, je trenutno okoli 2400, pravi Štručeva.

Preberite še:

Komentarji: