Kdor se ne bo testiral, v torek ne bo mogel v učilnico

Za učitelje bo testiranje obvezno. Nekatere evropske države že testirajo tudi učence, pri nas se o tem še krešejo mnenja.
Fotografija: Množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi (HAGT) bodo na Gospodarskem razstavišču ob ponedeljkih do preklica epidemije izvajali le za zaposlene v vzgojno-izobraževalni dejavnosti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi (HAGT) bodo na Gospodarskem razstavišču ob ponedeljkih do preklica epidemije izvajali le za zaposlene v vzgojno-izobraževalni dejavnosti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Po podatkih Sledilnika covida-19 so v četrtek v Sloveniji opravili 4872 PCR testiranj na koronavirus, pozitivni delež odkritih okužb je znašal 22,9 odstotka (1115 novih okužb). Opravili so tudi 6277 hitrih antigenskih testov in odkrili 324 okužb, delež pozitivnih tako znaša 5,2 odstotka. Umrlo je 25 oseb s koronavirusno boleznijo. Po podatkih Sledilnika so v Sloveniji doslej cepili 47.931 oseb.

Po deležu včerajšnjih novih okužb so odstopale občine Koper, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Ajdovščina in Kranj. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dnevih se je znižalo, prav tako tudi število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. 



Izjava o poteku hitrega testiranja oseb iz vzgojno-izobraževalne dejavnosti na območju MOL:


V ponedeljek se mora testirati 30.000 šolnikov


V ponedeljek se začne testiranje učiteljev. Kako bo potekal protokol testiranja? Vesna Kerstin Petrič, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje, je pojasnila: »Tisti s pozitivnim rezultatom bodo takoj napoteni v samoizoalcijo in poklicali zdravnika, da jim da nadaljnja navodila. O tem, kdaj in kje naj se zglasijo učitelji in vzgojitelji v ponedeljek, bodo pedagogom javili z njihove matične šole oziroma vrtca. Zdravstveni domovi so koordinatorji testiranja na področju, ki ga pokrivajo.« Šole in ZD se bodo dogovorili, kako naj zaposleni prihajajo na testiranje, da ne bo prihajalo do nepotrebnih vrst in gneče. 

Novinarsko konferenco si lahko ogledate tu



Testiranje za zaposlene v višjem in visokem šolstvu bo potekalo vzporedno v vseh krajih, kjer se izvajajo izobraževalni programi. Samo testiranje pa ne bo dovolj, je opozorila Vesna Kerstič Petrič, in apelirala na to, da ob najmanjšem znaku okužbe ljudje ostanejo doma. Le tako bomo vsi skupaj lahko obdržali otroke v šolah, je dodala. Testiranje za učitelje bo obvezno, je povedala. Kdor se ne bo testiral, v torek ne bo mogel v učilnico. V nekaterih evropski državah testirajo tudi učence, možno je, da bo pri nas to naslednji korak, je dejala Vesna Kerstič Petrič. 

image_alt
Kaj o maskah vedo na Institutu Jožef Stefan


Učitelji prve triade bodo morali imeti v razredu maske, saj te delujejo kot bariere, da ne širimo virusa v okolje. To je še posebej pomembno pri asimptomatskih posameznikih, ki se svoje okužbe morda niti ne zavedajo, je povedal Anton Gradišek z Instituta Jožef Stefan. Maske so različne kakovosti, vse tudi niso kategorizirane kot osebna zaščitna oprema. Pralne maske so lahko narejene iz različnih materialov, njihova učinkovitost je prav zato odvisna od marsičesa. 

Maske sicer niso edini ukrep boja proti koronavirusni bolezni, Gradišek je opozoril na upoštevanje varnostne razdalje ter higieno rok in kašlja.

Preberite še:

Komentarji: