Ali humanitarna pomoč konča kot smet?

Okoli Turjaka se redno pojavljajo kupi oblek, ki jih nekdo odvrže kot smeti.

Objavljeno
10. april 2017 18.21
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Velike Lašče - V bližini Turjaka se že nekaj let redno pojavljajo kupi odvrženih oblek. »Včasih smo jih odkrili trikrat, štirikrat na leto, zadnje čase že vsak mesec,« pravi Cveto Staniša, inšpektor medobčinskega redarstva občin Ribnica, Velike Lašče, Dobrepolje, Sodražica in Loški Potok. Razmišlja, da bi lahko šlo za izkoriščanje humanitarne pomoči.

»Tudi ponekod drugod imajo podoben problem, vendar takšnih črnih odlagališč ni v Ribnici, Sodražici ali Dobrepolju,« je povedala Marija Ajdič Francelj, vodja medobčinskega inšpektorata. V občini Velike Lašče najdevajo odvržene kupe oblek na skorajda istih mestih: takoj za Turjakom, ob regionalni cesti Ljubljana-Kočevje, kamor se da pripeljati z avtom, vendar niso vidni s ceste. V številnih primerih je mogoče sklepati, da so imeli tam tudi piknik. Nekatere obleke so razmetane kot na tržnici na prostem, druge so še zložene.

Na zadnjem odkritem divjem odlagališču ni bilo ostankov kurišča ter embalaže od hrane in pijač, je bil pa kup toliko večji, saj je bilo v njem tri kubične metre oblek, čevljev, igrač, torbic, tudi povojev ... »V nekaterih primerih, ko smo našli lastnika oblek, se je pokazalo, da jih je oddal v dobri veri, da gredo za humanitarne namene, potem pa so končale odvržene v naravi,« je povedal Cveto Staniša. Dodal je, da lokacije pri Turjaku ne morejo nenehno nadzirati, kljub temu pa je redno odstranjevanje odvrženih oblačil nujno, ker bi drugače kupi samo narasli. Odloženi odpadki, torej tudi obleke, so težava tudi za lastnika zemljišča, saj je dolžan odlagališče sanirati, strošek odstranitve pa se lahko kot v primeru zadnjega kupa oblek, ki so ga odkrili, hitro povzpne na 300 evrov ...

RK in Karitas: 
Obleke niso naše

V obeh največjih humanitarnih organizacijah, Karitasu in Rdečem križu, menijo, da je malo možnosti, da bi bile obleke, ki jih najdevajo pri Turjaku - in tudi ponekod drugod po Sloveniji - kdaj pri njih. Uporabniki, ki pridejo k njim, morajo imeti sklep, na podlagi katerega lahko izberejo oblačila, ki jih potrebujejo. »Število kosov je omejeno,« je povedal Peter Tomažič iz Karitasa.

Podobno je v Humanitarnem centru RK v Ljubljani, kjer si upravičenci lahko izberejo oblačila vsakih šest tednov - pet kilogramov na osebo, a v to so vštete tudi brisače in posteljnina. »Nadziramo, tehtamo in ne dovolimo kopičenja,« je dejala Ema Verbnik in pripomnila, da tisti, ki jim nabrane obleke niso všeč - ponavadi so to Romi - te odvržejo v neposredni bližini centrov, kjer so jih dobili.

Sistema sta organizirana tako, da tolikšnih količin oblek, kot jih najdevajo v okolici Turjaka, pri njih ni mogoče vzeti, ne da bi to opazili, so zagotovili tako v RK kot v Karitasu. »Obstaja pa možnost, da so to obleke, ki jih ljudje prinašajo k nam, ko smo zaprti, in jih pustijo pred vrati,« je pojasnila Verbnikova. Čeprav je Humanitarni center odprt vsak dan - v sredo tudi do 18. ure - želijo ljudje obleke, ki jih ne potrebujejo več, oddati čim prej. Toda če jih pustijo pred vrati, jih lahko odnese ali razmeče kdorkoli, tudi kdo iz avtomobilov z novomeško registracijo, ki dežurajo okoli centra: »Zato prosimo donatorje, da nam obleke pripeljejo v času, ko sprejemamo oblačila.«

Svoje zbiralnike za oblačila je RK zaradi vlomov in škode umaknil, zato zberejo nekaj manj oblačil, a, kot pravijo, je bilo z zbiralniki več težav kot rešitev.