Ali se Slovenija lahko povrne k soncu?

Lučka Kajfež Bogataj in Peter Novak bosta na Fakulteti za logistiko v Celju predavala o možnostih za nizkoogljično prihodnost.

Objavljeno
30. september 2015 15.43
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje - Rotarijski klubi Celje, Barbara Celjska, Žalec, Sevnica, Velenje in Slovenj Gradec pripravljajo nocoj ob 18. uri predavanje zaslužnega dr. Petra Novaka, profesorja Fakultete za tehnologije in sisteme v Novem mestu ter podpredsednika Znanstvenega sveta Evropske agencije za okolje, in dr. Lučke Kajfež Bogataj, redne profesorice na Biotehniški fakulteti v Ljubljani ter članice Mednarodnega foruma za podnebne spremembe v Ženevi. Spregovorila bosta o tem, kaj lahko svet in Slovenija storita za okolje in prijazno energijo.

Kot pravi Kajfež Bogatajeva, vsak prebivalec Slovenije letno proizvede več kot 11 ton ogljikovega dioksida. Novak dokazuje, da bo prebivalstvo zaradi staranja potrebovalo manj energije, da pa je bo zato več porabila industrija. Kakšni izzivi čakajo Slovenijo in svet, bosta skušala razložiti na predavanju.

Brezogljična prihodnost

Novak opozarja, da je prehod na obnovljive vire energije nujna posledica sprememb v okolju in nezadržne rasti prebivalstva: »Količina sončne energije nam omogoča neomejen razvoj in vprašanje je samo, kako hitro bomo preusmerili tokove kapitala v ta prehod. Imamo na razpolago vse tehnologije za tak prehod, potrebna je samo politična volja in pravilna usmeritev razvoja.«

Kajfež Bogatajeva dodaja, da ne bomo potrebovali le sončne energije, ampak še večji delež brezogljične energije: »Med tovrstnimi razpoložljivimi viri oziroma tehnologijami imajo v slovenskem prostoru potencial biomasa, hidroenergija, jedrska energija, sončna in vetrna energija.«

Nocojšnje predavanje je prvo v nizu dogodkov, ki jih pripravljajo slovenski rotarijci po državi. Kot so zapisali, so odločeni, da bodo spodbujali tudi prizadevanja za prijaznejši odnos do našega planeta.