Ali se temu reče snežna ujma?

Sneg, sneg, sneg in kar naprej ta sneg ne povzroča težav samo v prometu, temveč tudi pešcem.

Objavljeno
17. januar 2013 07.17
Posodobljeno
17. januar 2013 07.17
M. C.,Delo.si, dopisniki;STA
M. C.,Delo.si, dopisniki;STA

Ljubljana, 17. januarja – Po včerajšnjem bolj ali manj intenzivnem sneženju se je zima nadaljevala še čez noč in nas zbudila z enakim vremenom. In še ne bo kmalu konec tega!

Po državi bo danes še snežilo, na Primorskem bo tudi burja. Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste zato voznike opozarjajo, da lahko ponovno pričakujejo nevšečnosti v prometu, zastoje in daljše potovalne čase.

Zaradi prevrnjenega tovornega vozila je zaprta primorska avtocesta med Ravbarkomando in Uncem proti Ljubljani. Obvoz za osebna vozila med Postojno in Uncem je po regionalni cesti. Na primorski avtocesti tovorna vozila iz prometa izločajo na Fernetičih, Vrtojbi ter na počivališču Ravne proti Ljubljani.

Zaradi prometne nesreče je zaprt tudi prehitevalni pas v razcepu Malence med predoroma Golovec in Debeli Hrib proti Dolenjski. Na dolenjski avtocesti nastajajo zastoji tudi od Grosuplja proti Ljubljani, prav tako so zastoji na cestah Škofljica–Ljubljana, Medvode–Ljubljana in Štore–Celje.

Zaradi snežnih razmer na Hrvaškem je prepovedan promet za tovorna vozila na glavni cesta Kozina–Starod ter na mejnih prehod Dobovec, Jelšane, Starod, Petišovci, Babno Polje, Petrina pri izstopu iz države, na Gruškovju pa v obe smeri.

Na cestah Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič, Idrija–Godovič ter Kobarid–Žaga–Bovec je sneg na cestišču, promet pa je prepovedan za priklopnike in polpriklopnike.

Zaradi snega in snežnih plazov pa so zaprte ceste Volče–Solarji (prehod Italija), Čepovan–Most na Soči ter čez prelaza Vršič in Korensko sedlo (na avstrijski strani).

Za boljšo predstavo, kako se z vremenskimi razmerami spopadajo za to poklicani: v celodnevni akciji – poroča Jure Stermecki iz podjetja Vzdrževanje in obnova cest d.o.o. – so na celjskem na ceste nasuli 400 ton soli in 350 kubičnih metrov drobljenca.

Po podatkih ARSO je v Ljubljani v zadnjih 12 urah zapadlo 6 centimetrov snega (na 30 centimetrov podlage). Podatki o debelini snežne odeje za nekatere druge kraje so naslednji:

  • Kredarica: 210 cm (10 cm v 12 urah)
  • Vogel: 145 cm (20 cm v 24 urah)
  • Maribor: 28 cm (2 cm v 12 urah)
  • Celje: 29 cm (2 cm v 12 urah)

Ker pri Slovencih nikoli ne vemo, ali ne bo ljudi zamikalo v hribe celo v takem vremenu, moramo poudariti, da je splošna nevarnost plazov velika (konkretno 4. stopnje po petstopenjski evropski lestvici).

Celjsko

Predvsem zaradi voznih razmer so policisti včeraj in ponoči v Savinjski regiji in na Koroškem našteli dvajset prometnih nesreč.

V njih je bilo, kot so sporočili s Policijske uprave Celje, lažje ranjenih šest oseb.

Vodja vzdrževanja na VOC Celje Jure Stermecki pa je zjutraj pojasnil, da so se v obeh regijah včeraj preko dneva pojavljale snežne plohe, popoldan pa je začelo močneje snežiti in sneg se je začel oprijemati vozišč.

Do večera je zapadlo še do 25 centimetrov snega, ki so ga zvečer na vseh glavnih regionalnih cestah splužili, ponoči pa so jih še enkrat posuli. Večjih težav v prometu ni bilo.

Dolenjska in Bela Krajina

Na območju Novega mesta in Bele krajine je čez noč zapadlo od deset do 15 centimetrov snega.

Po besedah direktorja vzdrževanja v novomeškem podjetju CGP Antona Hrastarja so s pluženjem in posipavanjem državnih in lokalnih cest dosegli nemoteno odvijanje prometa in ne beležijo kakih posebnosti zaradi novozapadlega snega.

Tudi cesta čez prelaz Vahta na Gorjancih na državni cesti Novo mesto – Metlika je splužena do asfalta, osebni in tovorni promet pa se odvijata nemoteno.

Ko to poročamo, je v Beli krajini prenehalo snežiti, pravi vodja zimske službe v metliškem komunalnem podjetju Peter Šneljer.

Zapadlo je približno deset centimetrov snega na 65 centimetrov podlage.

Po prednostnem vrstnem redu komunalni delavci zdaj čistijo ceste, ulice, pločnike in stopnišča v mestu Metliku s štirimi traktorji, tovornjakom, dvema strojema za nakladanje snega, frezo za odmetavanje snega in šest delavcev, ki z lopatami kidajo sneg povsod tam, kjer z mehanizacijo ne uspejo.

Njihovi pogodbeni delavci pa skrbijo za 60 kilometrov lokalnih cest in 43 kilometrov javnih poti. Še tako oddaljena vas ni odrezana od sveta.

Kakor je za Delo.si povedala tiskovna predstavnica na novomeški policijski upravi Alenka Drenik, so vse ceste na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju prevozne, zastojev ni.

Izločanja tovorih vozil upravljalci cest niso odredili.

V preteklih štiriindvajsetih urah so bili policisti obveščeni o dveh prometnih nesrečah, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in o trinajstih prometnih nesrečah, v katerih je nastala materialna škoda.

V Novem mestu trenutno le še rahlo sneži.

Mariborska regija

Na širšem mariborskem območju, kjer je zapadlo od 15 do 25 centimetrov snega, je bila večina cest do jutra očiščenih, pojasnjujejo v zimskih službah, ponekod je na njih še snežna brozga. V središču Maribora pa bodo pošiljko snega izkoristili za zimske radosti.

Zimske službe so s pluženjem začele v sredo zvečer in ker je kmalu po polnoči večinoma prenehalo snežiti, so do jutra bolj ali manj očistili vse ceste.

Cestno podjetje (CP) Ptuj je aktiviralo 55 vozil in 70 delavcev, doslej pa so porabili približno 350 ton soli in okrog 120 kubičnih metrov peska.

CP Murska Sobota, to čisti ceste severno od Drave, je imelo na terenu 28 vozil in 50 delavcev, ki so do jutra porabili 130 ton soli in 130 kubičnih metrov peska. Ponoči je bilo nekaj težav z dvema tovornjakoma, ki sta obtičala na cesti, tako da je bila na cestah Šentilj - Sladki vrh in Lenart - Benedikt začasna delna zapora.

Medtem so v Mariboru v pisarni Evropske prestolnice mladih (EPM) novozapadli sneg izkoristili za vrsto aktivnosti; med drugim bodo mladi danes v mestnem središču gradili snežake, se kepali ... V organizaciji kulturnega društva MC IndiJanez želijo namreč pripeljati zimsko veselje in mladostno igrivost v center mesta.

V sklopu EPM se lahko sicer mladi vsak četrtek od 19. do 21. ure udeležijo tudi disko večerov na drsališču na Trgu svobode. Tisti, ki želijo biti bolj družbeno koristni, pa lahko priskočijo na pomoč starejšim pri čiščenju snega ali pri nakupih.

Za lopate so znova poprijeli tudi študentje; kot so sporočili iz študentske organizacije mariborske univerze, bodo preko Centra za pomoč na domu pomagali ostarelim in invalidnim občanom Maribora pri odstranjevanju zapadlega snega.