Ali v Vipavski dolini od danes ne bodo več odvažali smeti?

V Komunalno stanovanjski družbi Ajdovščina so se na odločitev o prepovedi skladiščenja odpadkov pritožili.

Objavljeno
09. julij 2013 15.43
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Ajdovščina – Danes stopi v veljavo prepoved začasnega skladiščenja odpadkov na odlagališču pri Dolgi Poljani, kamor prihajajo odpadki iz ajdovske in vipavske občine. Če pritožba Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina ne bo pozitivno rešena, bodo odpadki iz Vipavske doline očitno morali ostati v zabojnikih.

Odlagališče odpadkov pri Dolgi Poljani je že od letošnjega februarja brez okoljevarstvenega dovoljenja. Kdaj ga bodo dobili, še vedno ni znano, na Agenciji RS za okolje pa so za Delo že pred časom pojasnili, da je ključni razlog, zaradi katerega Ajdovci še niso pridobili dovoljenja, da ne morejo zagotoviti finančnega jamstva v višini, ki je izračunana skladno s predpisi.

Težavo so v Komunalno stanovanjski družbi (KSD) Ajdovščina doslej reševali z začasnim skladiščenjem odpadkov, a od današnjega dne niti tega ne smejo več početi. »Prepoved skladiščenja odpadkov nam ni jasna. Prepoved odlaganja odpadkov je začela veljati 1. februarja letos, vendar nam uredba o odlaganju odpadkov na odlagališčih dovoljuje začasno skladiščiti odpadke še leto dni. Zakaj je do takšne odločitve prišlo že zdaj, ne znam pojasniti,« priznava Egon Stopar, direktor KSD Ajdovščina.

V družbi so se na odločbo o prepovedi začasnega skladiščenja odpadkov že pritožili. »Pritožili smo se na postavljene roke, saj je za uveljavitev odločbe na voljo le mesec dni. To pa pomeni, da bi v enem mesecu morali izpeljati odloke o podelitvi te javne službe drugemu podjetju, narediti razpis za izvajalca, podeliti koncesijo... Te procedure lahko trajajo tudi osem, devet ali deset mesecev. V pritožbi smo navedli tudi, da imamo v pripravi vso dokumentacijo in da čakamo na okoljevarstveno dovoljenje, o katerem zdaj na drugi stopnji odločajo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje,« poudarja Stopar.

Po njegovih besedah je v podobni situaciji še marsikatero drugo odlagališče. Takšen primer, denimo, je tudi odlagališče v Stari Gori, nad Komunalo Nova Gorica pa visi podobna grožnja kot nad ajdovsko, saj naj bi jim skladiščenje in obdelavo mešanih komunalnih odpadkov prepovedali 23. avgusta.

Kako se bo zgodba razpletla, obstajata dva scenarija. Če pritožba Ajdovcev ne bo pozitivno rešena, bodo po Stoparjevih besedah odpadke bodisi pustili v zabojnikih na ulicah ali pa jih bodo odpeljali v zbirni center in jih začasno skladiščili kot doslej. Da bi jih namreč čez noč začeli voziti drugam, je namreč zaradi formalnega usklajevanja z morebitnim drugim podjetjem, ki bi to službo opravljalo, bolj malo verjetno. »Že tri leta se rešujejo takšne in drugačne odločbe, pa ni še rešenega še ničesar. Ostajamo brez odgovorov, razmere pa so nevzdržne,« zatrjuje direktor KSD Ajdovščina.