Alpine Bau zaprl gradbišče predora Markovec

Dars računa, da bo zastoj na gradbišču kratek - Toda finančni zapleti so skoraj "ugasnili luč" na koncu tega predora

Objavljeno
20. junij 2013 01.16
Predor Markovec
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - Avstrijski Alpine Bau je včeraj razglasil insolventnost in bo po vsej verjetnosti moral v stečaj. Ogroženih je 15.000 delovnih mest. Hkrati so včeraj zaprli gradbišče predora Markovec v Kopru. Za svoje terjatve se je ustrašilo kakih 15 slovenskih podizvajalcev z nekaj deset zaposlenimi, ki so doslej opravljali posle za Alpine Bau in bili doslej tudi redno plačani za opravljeno delo.

Na Darsu nam je Marjan Koler včeraj povedal, da je zaprtje gradbišča po vsej verjetnosti samo začasno in da se bodo dela kmalu nadaljevala, saj bi morali imeti upravljalci Alpine Bau interes, da čim prej zaključijo dela in dobijo preostanek plačila. Tako se zdi v teoriji, kako bo res z dokončanjem predora in ali bo nanj vplival tudi insolventni postopek, v katerega je prisiljen Alpine Bau, bo pokazal čas.

"Alpine Bau ima rok, da (dodatno) dogovorjena gradbena dela opravi do 31. julija. Zdaj je opravljenega približno 99 odstotkov vseh gradbenih del. Izvajalci morajo dokončati pokrove kinete na pločniku, asfaltiranje teh pokrovov, fugiranje robnikov, včeraj so preizkušali hidrantno omrežje... V bistvu gre za manjša in končna dela, ki jih zagotovo lahko opravijo v roku. Na delovišču je bilo še približno 30 delavcev," nam je včeraj povedal Marjan Ortar, nadzorni inženir družbe DRI upravljanje investicij.

Zakaj pri naročniku Darsu ocenjujejo, da bodo izvajalci dokončali dela v roku? Zato, ker imajo pred sabo le še malo do konca, po katerem lahko izdajo končni račun. Ker je Dars doslej za vsa opravljena dela v predoru plačal nekaj manj kot 40 milijonov evrov in ker je pogodbena vrednost za izvajalca del le 53,7 milijona evrov (skupaj z DDV pa 64,5 milijona evrov), je naročnik izvajalcu dolžan približno 14 milijonov evrov. Poleg tega ima Dars še za 5,5 milijona evrov bančnega jamstva za dobro in pravočasno izvedbo. Ta dva zneska (14 in 5,5 milijona evrov) pa sta vsota, za katero se tudi podjetju, ki ima eno milijardo evrov dolgov, menda splača opraviti delo do konca.

Seveda se računi naročnika in izvajalca nekoliko razhajajo. Alpine Bau je že trikrat poslal Darsu zahtevo, da bi morali povišati ceno gradnje predora za 22 milijonov evrov (na 75,7 milijona evrov). Nadzorni inženirji pa so izračunali, da je upravičenih le za približno 1,5 milijona evrov dodatnih računov. "Tudi, če bi prišlo do razhajanj v izračunu, se izvajalcu izplača opraviti delo, dobiti nesporni del pogodbene vrednosti, predati projektno dokumentacijo naročniku in s tem omogočiti pridobitev uporabnega dovoljenja, za sporno razliko računov pa vložiti tožbo na sodišču," je povedal dobro obveščeni vir.

Kaj se bo zgodilo s predorom Markovec, zdaj ni mogoče trditi z gotovostjo. Trenutno se zdi resnejša ovira dejstvo, da Dars še ni objavil ponovljenega razpisa za strojno in elektro opremo. Prvič so ta razpis objavili 26. junija 2012, sledile so prijave kandidatov, pritožbe, revizije in marca razveljavitev razpisa. Odtlej že tri mesece kuhajo novega. Na Darsu si zdaj postavljajo nov (optimistični) rok za dokončanje predora: pred turistično sezono 2014. Poznavalci odgovarjajo: če bo jeseni 2014, bo hitro.