Alternativna akademija obsodila Rodetov nedeljski nagovor

Rodetova naklonjenost domobranstvu se zdi akademiji popolnoma nezaslišana, zato obsojajo njegove izjave.

Objavljeno
13. julij 2016 20.45
jer*Franc Rode
Vi. V., STA
Vi. V., STA
Ljubljana - V Alternativni akademiji obsojajo govor kardinala Franca Rodeta med nedeljsko mašo v Šentjoštu nad Horjulom. Za popolnoma nezaslišane ocenjujejo izjave, da so bili resnični narodni izdajalci komunisti, medtem ko je domobranska stran zgolj izvajala kontrarevolucijo. »Kardinalova perverzna potuha domobranstvu je vredna polne obsodbe,«so navedli.

Rode po oceni Alternativne akademije skuša s sprevračanjem vlog žrtve in izvajalca zločina »sodelovanje z okupatorjem neposredno zvaliti na pleča tistih, ki so se proti njemu borili«. Prav tako po njihovem mnenju s takšnimi stališči zgrešeno generalizira in prenaša dogajanje v ljubljanski pokrajini na celotno slovensko območje.

Kot so zapisali, se predstavniki slovenske Cerkve in Vatikana na ta način brez sramu zatekajo k iskanju argumentov o tem, zakaj je bilo treba prijeti za orožje okupatorja. Sicer pa tovrstno legitimiranje sodelovanja z okupatorjem v njegovem govoru le dopolnjuje rehabilitacijo domobranstva iz preteklih let, ko »so na isti prireditvi že paradirali fantje v domobranskih uniformah in odkrito slavili 70. letnico domobranstva,« so navedli.

V Alternativni akademiji so, kot so še zapisali, šokirani tudi nad drugimi kardinalovimi stališči, »ko je v svoji rehabilitaciji domobranstva vse napredne in narodno zavedne ljudi v času vojne uspel opisati kot zmanipulirane sledilce komunizma, označenega za politično ideologijo sovraštva, zaničevanja in mržnje«.

Rode je sicer v nagovoru med drugim dejal, da so komunisti v Sloveniji zasejali sovraštvo, s tem pa porušili temelje narodne enotnosti. Prav oni so po njegovih besedah izkoristili ponižanje, bedo in nemoč naroda, da so se polastili oblasti nad njimi. »Uporaba osvobodilnega boja za izvedbo revolucije je prevara in izvirni greh partije. S tem so legitimirali protirevolucijo,« je dejal Rode.