Bombo, težko 240 kilogramov, v Piranu spravili na varno

Strokovnjaki so bombo že včeraj na morskem dnu primerno očistili in ugotovili, da nima nevarnega vžigalnika.

Objavljeno
03. marec 2015 11.06
arko*PIRANSKI ZALIV
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran − Ameriška letalska bomba, ki so jo dvignili z morskega dna sredi Piranskega zaliva, sploh ni tako nevarna, kot so osem mesecev opozarjali predstavniki Uprave RS za zaščito in reševanje. Avstrijski strokovnjaki Službe za razminiranje iz avstrijske zvezne vojske so namreč včeraj dokončno ugotovili, da bi bombo lahko dvignili, jo prepeljali na kopno in potem zanjo primerno poskrbeli, kar so danes zgodaj popoldne tudi storili.

Avstrijski strokovnjaki so kljub informacijam, da gre za nadvse nevarno neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS) iz druge svetovne vojne, bombo včeraj na morskem dnu v globini 21 metrov primerno očistili in šele tako lahko ugotovili, da sploh nima tistega nevarnega kemičnega vžigalnika, ki bi lahko povzročil hude težave pirotehnikom. Zato so bombo danes dopoldne začeli dvigovati iz morja in jo nato pripeljali na območje izolske ladjedelnice.

Uprava za zaščito in reševanje bo na tiskovni konferenci natančneje pojasnila, kako je potekala identifikacija ameriške letalske bombe in kako jo bodo uničili. Pojasnili bodo še, da je slovensko ministrstvo za obrambo uradno zaprosilo za pomoč avstrijsko zvezno vlado, ki je v Slovenijo napotila svoje najboljše strokovnjake iz službe za razminiranje kot humanitarno pomoč.

Sodelovanje v tej akciji med Slovenijo in Avstrijo bodo predstavili avstrijski veleposlanik v Ljubljani Clemens Koja, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, avstrijski obrambni ataše Ewald J. Hausdorf in poveljnik regijskega urada civilne zaščite Zvezdan Božič.