DNK potrdil: trupli v Mačah sta graščaka, ki so ju ubili vosovci

Graščak in njegova žena sta pomagala partizanom, a ju je partijska VOS januarja leta 1944 kljub temu likvidirala.

Objavljeno
17. september 2015 16.24
lvu strmol
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Kranj − Sredi marca so arheologi v gozdu nad vasjo Mače pri Preddvoru odkopali domnevni grob Rada in Ksenije Hribar, ki so ju januarja leta 1944 krajevni člani VOS gnali z gradu Strmol in ubili. Kot je zdaj za STA potrdil nečak pokojnikov Peter Hribar, je analiza DNK Inštituta za sodno medicino neizpodbitno potrdila, da so posmrtni ostanki njuni.

»Trenutno potekajo še zadnji listinski postopki pri ustreznih državnih organih, da pridobimo uradne mrliške liste za oba. Kremiranje ostankov in nato intimni pogreb v najožjem družinskem krogu bosta sledila enkrat v oktobru,« je povedal Peter Hribar. Zakonca Hribar bosta pokopana v družinski grobnici na ljubljanskih Žalah.

Ubili so ju, kjub temu da sta pomagala partizanom

Sorodniki Hribarja, tega so po ustni obsodbi najverjetneje ubili krajevni člani VOS, so leta 2000 dosegli njegovo rehabilitacijo. Po dolgem iskanju so odkrili tudi mogoči grob zakoncev. Grobišče v gozdu nad Mačami, kjer je podobnih grobišč domnevno še več, je na podlagi pričevanja domačinov leta 2009 potrdila še sondaža.

           foto: fotodokumentacija Dela

 

Peter Hribar je pozneje pridobil vsa potrebna dovoljenja za izkop posmrtnih ostankov, ki so ga arheologi pod vodstvom Draška Josipoviča sredi marca tudi opravili.

Industrialec, bančnik in zbiralec umetnin Rado Hribar iz znane ljubljanske družine je grad kupil leta 1936. Grad je, kot piše umetnostna zgodovinarka Nika Leben v delu Grad Strmol na Gorenjem, ostal družabno središče tudi v prvih vojnih letih, ko so se med obiskovalce pogosto pomešali okupatorji. Znanstvo z njimi je bilo za Hribarja in njegovo ženo Ksenijo usodno, čeprav sta gmotno ves čas podpirala partizansko gibanje.

Opravičilo dvojnega umora za vsako ceno

Kot je za STA še pojasnil Peter Hribar, je VOS Hribarja obtoževala tudi belogardističnega in plavogardističnega simpatiziranja in predvsem sodelovanja z Angleži. »Za to trditev jamčim osebno, ker jo je izrekel ob priliki najinega srečanja znani vodja krajevnega VOS Franc Štefe - Miško iz Šenčurja, ki je bil tedaj nesporno vodja krajevno pristojnega VOS in drugi ali tretji človek VOS za celotno Gorenjsko. Na moje vprašanje, ali se mu ne zdi, da so bili Angleži leta 1944 naši trdni zavezniki in je ta obtožba precej čudna, ni bilo odgovora,« je pojasnil Hribar.

           foto: fotodokumentacija Dela

 

»Jasno je, da je bilo treba najti opravičilo za vsako ceno! Mislim, da je tu resnica precej preprosta, le izreči jo je težko. O močnem podpiranju partizanske strani ni nobenega dvoma, ampak to sodelovanje ni bilo samo gmotno, pač pa tudi na neki način obveščevalno, saj je iz gradu marsikateri dragocen podatek odšel v partizane, da o Radovem osebnem angažmaju, saj je reševal svoje ljudi, ne govorim. Vse je precej znano in dokumentirano,« je še povedal Hribar.