Analiza treh od 20 vzorcev, ki so bila poslana v laboratorij v Nemčiji, že opravljena.

Sporna semena koruze in oljne ogrščice prepovedano sejati.

Objavljeno
29. april 2011 15.23
Posodobljeno
29. april 2011 15.40
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Ljubljana - Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je danes znova sestala strokovna skupina, ki ugotavlja vzroke umiranja čebel, in sprejela priporočila za kmetovalce, kako naj ravnajo s prepovedanim semenom koruze.

Od danes naprej je tako prepovedana raba semena koruze in oljne ogrščice, ki je dodelana s fitofarmacevtskima sredstvoma poncho z aktivno snovjo klotianidin in cruiser z aktivno snovjo tiametoksam, poroča STA.

Kot so sporočili z ministrstva, uporabniki semena koruze in oljne ogrščice, ki so dodelana s sredstvi na osnovi aktivnih snovi tiametoksam, klotianidin in imidakloprid, ne smejo sejati, saj predstavlja potencialno nevarnost za okolje, še posebej za čebele.

Imetniki tega semena naj zato vreče s priloženimi računi o nakupu semena hranijo doma in počakajo na nadaljnja navodila ministrstva o ravnanju, ki bodo sledila v naslednjih dneh.

Ministrstvo bo v zvezi s finančnimi posledicami nezmožnosti uporabe tega semena preučilo mehanizme povračila nastale škode in o tem v nekaj dneh obvestilo uporabnike spornih semen.

Že opravljena analiza treh vzorcev v nemškem laboratoriju

Ministrstvo je do danes prejelo tudi tri od 20 poslanih vzorcev, ki so bili poslani v laboratorij v Nemčijo. Opravljena analiza se je nanašala na oprijemljivost fitofarmacevtskih sredstev na semenu koruze. Rezultati so pokazali, da je neoprijetih delcev manj kot 2 g na 100 kg semena, kar je maksimalno dovoljena vrednost. To pomeni, da seme izpolnjuje predpisane pogoje za promet. Rezultate ostalih 17 vzorcev bomo prejeli predvidoma sredi naslednjega tedna