Anarhija na trgu in še več dela na črno

Stroka o načrtovanih spremembah turističnega zakona pravi, da niso dovolj premišljene.

Objavljeno
14. februar 2013 22.20
Slovenia Kranjska Gora 19.01.2013. Smuccisscce. Foto:Leon VIDIC/DELO
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) pripravljajo spremembe zakona o spodbujanju razvoja turizma, ki naj bi po njihovem uveljavile spodbudnejše poslovno okolje in ga poenostavile. V stroki pa pravijo, da niso dovolj premišljene.

Zakon o spodbujanju razvoja turizma iz leta 2004 sicer kar kliče po spremembah, saj že dolgo ni več aktualen in usklajen z evropsko zakonodajo. V direktoratu za turizem in internacionalizacijo MGRT so osnutek sprememb zakona, ki je predvideval samo deregulacijo turističnega spremljevalca, lani junija poslali v javno razpravo do septembra. V začetku januarja pa je bila zainteresirana javnost obveščena o korenitejših spremembah popolne deregulacije vseh turističnih poklicev, kot sta ukinitev licence za turistične agencije in izbris športne turistične dejavnosti iz zakona. Vsega tega v javni razpravi ni bilo, zato predstavniki stroke menijo, da so bili zavedeni.

Brez raziskav in dobre prakse

Stroko moti, da ni bilo nobene raziskave, odločitve pa da niso podkrepljene z dobro prakso. Sporno je tudi, da Slovenijo primerjajo s Finsko, in ne z Avstrijo ali Italijo. Pri tem je pomembno, da so licence predpisane v skoraj vseh, to je 21 državah EU. Ukinitev licenc ter opustitev pogoja o izobrazbi in delovnih izkušnjah za vodenje tudi nista skladni z dokumentom o zagotavljanju evropskih standardov in usposobljenosti turističnih vodnikov, ki ga je med 30 evropskimi državami podpisala tudi Slovenija.

Spremembe prav tako niso skladne z junija lani sprejeto strategijo razvoja slovenskega turizma od 2012 do 2016, ki poudarja dvig kakovosti na vseh ravneh, tudi razvoj zelenega turizma, ekoturizma in alternativnega turizma; za kar je potreben izšolan in kakovosten kader.

Zaslužek tujcem

Članica UO Zveze turističnih vodnikov Slovenije in lastnica TA Meridian Minka Kahrič je dejala, da že po veljavni zakonodaji lahko tujci po Sloveniji vodijo brez vseh omejitev. »S predlaganimi neoliberalističnimi posegi bomo izničili veljavne minimalne standarde, tako da bodo tujci še laže gospodarili v naši deželi, prodajali našo dediščino z zunanjimi ogledi, nam pa pustili ekološke probleme in nič zaslužka. Slovenski vodniki v primerljivih državah EU ne smemo voditi brez prijave občasnega dela, ker večina članic EU ni izvedla deregulacije v turizmu. Popolna prepoved vodenja pa velja na Hrvaškem, v BiH in Srbiji.«

Nadzorni organi ne bodo vedeli koga preverjati, če ne bo licenc in registrov. Nadzor bo mogoč samo prek prijav, pa še te brez trdnih dokazov ne bodo uspešne. Posledica bosta anarhija na trgu in še več dela na črno. Sprašuje se: »Ali so res potrebne nesreče, kot je bila balonarska, da ugotovimo, da potrebujemo regulacijo?« Potrošniki pa se bodo lahko pritožili le na sodišče, postopki bodo še dolgotrajnejši in za večino predragi.

Za red in preglednost na trgu

Lastnik agencije Sajko in član UO Združenja turističnih agencij Slovenije (ZTAS) Milan Sajko je povedal, da se zavzemajo, da licence za turistične agencije ostanejo, ker zagotavljajo red in preglednost. V državah EU je zelo pomembno varstvo potrošnika, zato evropska zakonodaja predpisuje obvezno zavarovanje za primer plačilne nesposobnosti. Z licencami je urejen nadzor nad podaljšanji zavarovanj, če bi licence ukinili, pa ga več kot polovica agencij ne bi podaljšala. V ZTAS še opozarjajo, da je polovica v Sloveniji organiziranih izletov (predvsem prek društev, šol in župnijskih uradov) brez licenciranih agencij in vodnikov, čeprav veljavni zakon določa, da je za vsak izlet, ki je več kot prevoz in ena storitev, potrebna agencija z licenco. Zahtevajo izenačitev pogojev na trgu in predlagajo, da bi takšni organizatorji izletov izpolnjevali vsaj minimalne zahteve za organizacijo in izvedbo.

Zaušnica izobraževanju

Dekan fakultete za turistične študije Turistica Anton Gosar, ki je tudi izpraševalec kandidatov za pridobitev licence za turistično vodenje, pravi, da je deregulacija še ena zaušnica izobraževanju: »Vodenja se bomo lahko učili kar iz prijetnih pogovornih oddaj z znanimi slovenskimi popotniki, morjeplovci ... Ne da bi poznali ozadje in širino, ki bogati neko vsebino.«

Skupaj s predstavniki agencij že zdaj opažajo, da je širina znanja bodočih turističnih vodnikov precej skromna. »Če ne bo nikakršnega preverjanja, se bodo morale agencije same spoprijeti z izobraževanjem, licenciranjem, izločanjem s trga ... Vodenja pa se bomo morali učiti pri Avstrijcih, Italijanih in Hrvatih. Kolikšno bo pomanjkanje znanja pri menedžmentu destinacij, podjetij ..., pa bolje, da sploh ne govorim.«

Spremembe zakona predvidevajo tudi izbris turističnih športnih storitev in planinstva iz turistične ponudbe. Predsednik Planinske zveze Slovenije in član IO Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bojan Rotovnik je spomnil, da je OKS ministrstvo neuspešno opozoril, da je to korak nazaj v kakovosti športno-turističnih storitev. Ne strinja se z razlago ministrstva, da je zdajšnja regulacija te dejavnosti namenjena samo zagotavljanju splošne varnosti gostov. »Za učitelja smučanja ni pomembno le, da gosta varno pripelje od začetka do konca smučarske proge, ampak da ga tudi nauči pravilno smučati, saj je to bistvo te storitve!« Meni, da je prepuščanje tega področja zakonitostim trga nedopustno.

V planinski organizaciji prostovoljno skrbijo za mrežo več kot 9000 kilometrov planinskih poti, ki so prosto dostopne in so pomemben del domače turistične ponudbe. Ministrstvu so predlagali, da bi urejanje teh poti lahko sofinancirali iz zbrane turistične takse. »Ministrstvo je predlog zavrnilo z nerazumljivo obrazložitvijo, da planinske poti res uporabljajo tudi turisti, a ne toliko, da bi upravičevalo njihovo uvrstitev med dejavnosti v javnem interesu v turizmu. Nad takšnim stališčem smo zelo razočarani.«