Anderlič lahko ruši Kolizej

Odločba o odstranitvi Kolizeja še ni pravnomočna. Odločitev temelji na novem izvedbenem prostorskem načrtu MOL.

Objavljeno
03. maj 2011 19.50
Posodobljeno
04. maj 2011 07.00
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Upravna enota Ljubljana je pred kratkim izdala gradbeno dovoljenje za odstranitev Kolizeja. Odločba še ni pravnomočna, saj še ni potekel osemdnevni rok za vložitev pritožb. Odločitev, da se objekt lahko poruši, je ministrica za kulturo Majda Širca sprejela že avgusta 2009, izdajo odločbe pa je po besedah vodje izpostave Center na Upravni enoti Ljubljana Tjane Matjašič Prijič omogočil novi prostorski načrt Mestne občine Ljubljana (MOL), ki je začel veljati oktobra lani.

Gradbeno dovoljenje za odstranitev Kolizeja, ki je razglašen za nepremično kulturno dediščino, je UE Ljubljana skladno s projektom za pridobitev gradbenega dovoljenja izdala 22. aprila, je sporočila Tjana Matjašič Prijič. Odločba še ni pravnomočna, tako da lahko proti njej stranke v postopku še vložijo pritožbo, in sicer v roku osmih dni od dneva vročitve. Ta je bila po naših podatkih zaradi praznikov opravljena šele v zadnjih dneh aprila.

Na naše vprašanje, kdo je stranka v postopku, ki se lahko pritoži, Matjašič Prijičeva ni odgovorila. Zapisala je, da so bila k projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja pridobljena vsa soglasja pristojnih soglasodajalcev, »pod določenimi pogoji, ki so navedeni tudi v izreku gradbenega dovoljenja«. Kateri so ti pogoji, ni pojasnila.

Spomnimo, o vlogi investitorja, Kranjske investicijske družbe (KID), ki je v lasti podjetnika Jožeta Anderliča, je UE Ljubljana odločala že drugič. Septembra 2009, kmalu po tem, ko je ministrica Majda Širca dovolila odstranitev Kolizeja, so Anderličevo vlogo zavrnili, njihovo odločitev pa je podprlo tudi ministrstvo za okolje in prostor kot pritožbeni organ. Razlog za zavrnilno odločbo je bil občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), ki je veljal za območje Kolizeja in ni dopuščal njegove odstranitve.

Novi OPPN še ni sprejet – postopek priprave je MOL začela šele marca – a kljub temu so se predpisi spremenili, odločitev utemeljuje Matjašič Prijičeva: »Triindvajsetega oktobra 2010 je začel veljati odlok o občinskem prostorskem načrtu MOL – izvedbeni del, po določilih katerega je objekt dopustno odstraniti.« Dodaja, da je z uveljavitvijo tega odloka prenehal veljati stari OPPN, ki je onemogočal odstranitev Kolizeja.

Na naša vprašanja, kaj izdano gradbeno dovoljenje za rušitev pomeni za terminski načrt že dolga leta napovedane gradnje Novega Kolizeja, včeraj v KID še niso odgovorili.

Brez odgovorov smo ostali tudi pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), saj so bili po pojasnilih predstavnice za odnose z javnostjo odgovorni odsotni. Spomnimo, ZVKDS je aprila odločil, da imenuje skupino mednarodnih strokovnjakov, ki bo podala neodvisno ovrednotenje Kolizeja. Na podlagi mnenja te komisije naj bi odločili o pobudi civilne iniciative za zaščito Kolizeja, ki je novembra lani vladi predlagala, naj objekt razglasi za spomenik državnega pomena. Odzval pa se je pobudnik zaščite in vodja civilne iniciative Leo Šešerko. Ocenil je, da je UE Ljubljana popustila pritiskom investitorjev in občine, ki so se očitno ustrašili, da bodo mednarodni strokovnjaki odločili v prid ohranitve Kolizeja.