Angleški mlinar rešil prleško pohištvo

Angleški lastnik Paul Wadkin napoveduje, da bo do pomladi oživil mlin.

Objavljeno
05. oktober 2015 17.21
karba*slomskov mlin
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer

Razkrižje − Polovični lastnik znamenitega razkriškega Slomškovega mlina Paul Wadkin pravi, da bo prenovo dokončal do pomladi. Na spomeniško zaščiteni zgradbi je zamenjal že vsa okna, kmalu bo končana tudi fasada. Sobe, kjer je že gostil nekaj deset tujih turistov, je opremil s pohištvom, ki bi ga Prleki sicer zavrgli.

»Na lokalni radio sem dal oglas, naj ljudje namesto na odpad obrabljene kose pohištva pripeljejo k meni,« je med razkazovanjem sob povedal v mlin zaljubljeni Anglež, ki je starim posteljam in omaram vdihnil novo življenje. V prizidku mlina, ki ga je pred sto desetimi leti kupil pranečak blaženega škofa Antona Martina Slomška, je zamenjal vso napeljavo, v starem mlinu pa vsa okna. Prenova mlina ga je doslej stala 55.000 evrov.

»Pogonskih jermenic mi letos ne bo uspelo zamenjati. Zmanjkalo mi je tako časa kot denarja, a spomladi bom uredil tudi to. Mlin bom zagnal in pika,« napoveduje Paul, ki v prvem nadstropju leta 2000 obmolklega mlina ureja tudi restavracijo: »Počasi poteka vse skupaj, a v tako stari stavbi se sproti porajajo nova in nova opravila, tako da sem več kot zadovoljen s tem, kar mi je uspelo urediti doslej.«

Za konec velika zabava

Mlin je pred štirinajstimi leti od zadnjega lastnika Avgusta Beloviča odkupila občina Razkrižje, a kot novonastala občina ni imela dovolj denarja za obnovo. Kulturno dediščino se zato hotela prodati in po neuspelem poskusu razkriškega župana Stanka Ivanušiča − ponudbo za odkup mlina je razposlal stotim najbogatejšim slovenskim podjetjem − je mlin pred desetimi letu kupil Anglež Edward Lyndon za 33.000 evrov.

Zavezal se je, da bo v spodnji etaži uredil restavracijo višjega razreda in da bo ohranil tradicionalni videz naprave, značilne za mlinsko dejavnost. To se v dogovorjenem roku pol leta ni zgodilo, Lyndon pa občini ni plačal niti pogodbene kazni 10.000 evrov. Predlansko poletje pa se je Paul Wadkin z Lyndonom dogovoril, da polovico mlina prepiše nanj: »Zavezal sem se, da bom mlin v nekaj letih obnovil. Sem na dveh tretjinah poti, ki bo, upam, končana prihodnje leto.« Nasmejani Anglež pravi, da bo takrat priredil veliko zabavo.