Anketa Dela: Dobrodošel v Sloveniji, Vladimir Putin

Velika večina odobrava vabilo Putinu. Odnosi med Slovenijo in Rusijo so dobri. Različna mnenja o sankcijah proti Rusiji.

Objavljeno
28. marec 2016 19.26
FRANCE-RUSSIA-CLIMATE-WARMING-COP21-PRESSER
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana - Iz tokratne ankete Dela je razvidno, da je predsednik Ruske federacije Vladimir Putin dobrodošel v Sloveniji. Skoraj 80 odstotkov vprašanih namreč odobrava vabilo Boruta Pahorja, ki je Putina povabil pod Vršič na slovesnost ob 100. obletnici tragičnega dogodka, ko je pod  plazom umrlo več sto ruskih ujetnikov.

 


Predsednik republike Borut Pahor je sredi marca v Moskvo poslal diplomatsko pošto, v kateri je bilo vabilo predsedniku Vladimirju Putinu za udeležbo na slovesnosti ob okrogli obletnici tragičnih dogodkov pod Vršičem, kjer je postavljena tudi pravoslavna kapelica. Del slovenske javnosti se je na povabilo odzval ostro in ni bilo mogoče oceniti, ali slovenska javnost podpira prihod Putina v Slovenijo ali ne.

Iz tokratne ankete Dela lahko sklepamo, da bo ruski predsednik, če se bo seveda pozitivno odzval na vabilo, več kot dobrodošel ‒ vabilo odobrava skoraj 80 odstotkov vprašanih, nasprotuje pa mu 13 odstotkov. Iz tega podatka bi lahko sklepali, da so prebivalci Slovenije  navdušeni nad Rusko federacijo in njenim predsednikom, a naslednje vprašanje prikaže nekoliko drugačno podobo: ko smo sodelujoče v anketi vprašali, kako dojemajo odnose med Slovenijo in Rusko federacijo, jih je večina (46 odstotkov) odgovorila, da ti niso niti dobri niti slabi, so torej »neopredeljivi«. Dobra tretjina anketiranih meni, da so dobri, le dva odstotka pa, da so zelo dobri; da so slabi, jih meni le sedem odstotkov.

 


Tudi pri vprašanju o podpori sankcijam Evropske unije proti Ruski federaciji zaradi vojaških posegov v Ukrajini, se je slovenska javnost zelo razdelila. Največ, 37 odstotkov, jih sankcijam nasprotuje, slaba tretjina jih podpira, tretjina pa se ni znala odločiti, ali jih podpira ali ne. Iz križanja sociodemografskih podatkov je razvidno, da sankcijam  nasprotujejo podporniki SD, moški in anketiranci v starostni skupini od 36 do 49 let, podpirajo pa jih podporniki SDS in starejši anketiranci.

 


Da bi dobili še realnejšo sliko, kako prebivalci Slovenije dojemajo povabilo Putinu, smo postavili še vprašanje, katerega od svetovnih voditeljev bi bilo primerno povabiti na obisk v Slovenijo. Pri tem vprašanju se je Putin znašel šele na četrtem mestu; največ vprašanih bi v Slovenijo najraje povabilo Angelo Merkel. Sledi ji Barack Obama, pred Putinom pa se uvrstil celo kitajski predsednik Xi Jinping. S križanjem podatkov dobimo zanimivo primerjavo: medtem ko bi podporniki SD v Sloveniji najraje videli Putina, si podporniki SMC najbolj želijo obiska Merklove, podporniki ZL pa kitajskega predsednika.

 


Na koncu ankete smo preverili še odnos do dogajanja na drugem koncu sveta ‒ na predsedniških volitvah v Združenih državah Amerike. Izbor predsedniških kandidatov se zdi zanimiv 44 odstotkom vprašanih, nezanimiv pa 43 odstotkom.

 


 

Iz dodatnega vprašanja je razvidno, da si večina sodelujočih v anketi želi, da bi na predsedniških volitvah jeseni letos zmagala demokratka Hillary Clinton, saj 42 odstotkov anketiranih meni, da bi bila najboljša izbira za predsednika ZDA. Daleč za njo je z desetimi odstotki republikanec Donald Trump, demokrat Bernie Sanders pa je dobil devet odstotkov glasov. S križanjem podatkov ugotovimo, da Clintonovo podpira skoraj 70 odstotkov podpornikov SMC, Trump pa je najbolj priljubljen pri podpornikih SDS.