Anketa Dela: Prodajo cigaret še bolj omejiti

Tudi uporabo elektronskih cigaret v zaprtih prostorih bi bilo treba omejiti. Nacionalna garda SDS brez podpore javnosti.

Objavljeno
14. februar 2016 20.47
hočevar brezdomci
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana – Protitobačna zakonodaja iz leta 2007 je bila, če jo ocenjujemo po skoraj desetletju od uveljavitve, med prebivalci Slovenije zelo dobro sprejeta. Skoraj 80 odstotkov vprašanih je namreč zadovoljnih s spremembami, ki jih je ta prinesla, predvsem z rešitvijo, da se prepove kajenje v zaprtih prostorih. V tokratni anketi Dela ugotavljamo še, da je kajenje v slovenski družbi še vedno velik problem.

Da je kajenje kljub pozitivnim spremembam še vedno velik problem, še vedno meni 55 odstotkov sodelujočih v anketi, petina jih je do tega vprašanja neopredeljenih, le desetina vprašanih pa meni, da kajenje ni problematično. Velike zadržke do kajenja imajo starejši anketiranci, upokojenci, ljudje s podeželja in ljudje z osnovnošolsko izobrazbo. S križanjem sociodemografskih podatkov lahko ugotovimo tudi, da kajenje ni velik problem za ljudi, ki živijo v večjih mestih.

Ker na ministrstvu za zdravje na podlagi evropskih smernic snujejo novo protitobačno zakonodajo, nas je zanimalo, kaj o nekaterih predlogih menijo ljudje. Vprašali smo, ali bi načelno podprli ostrejšo protitobačno zakonodajo. Nekaj več kot polovica vprašanih je odgovorila pritrdilno, 40 odstotkov pa je ne bi podprla. S križanjem sociodemografskih podatkov ugotovimo, da bi ljudje, ki menijo, da je kajenje zelo velik problem, podprli restriktivnejšo zakonodajo. Temu so naklonjeni tudi anketiranci z osnovnošolsko izobrazbo, podporniki SDS, upokojenci, starejši od 56 let, ženske in ljudje s podeželja. Ostrejše zakonodaje ne bi podprli tisti, ki menijo, da kajenje ni problem, podporniki ZL, bolje izobraženi, ljudje, ki živijo v večjih mestih, in mlajši anketiranci.

Eden od predlogov je, da bi morale biti cigaretne škatlice opremljene z enotno embalažo, znamke cigaret pa označene z enakimi črkami v enaki barvi. Po anketi sodeč, takšna rešitev nima večinske podpore v slovenski javnosti, saj je proti njej več kot 40 odstotkov vprašanih, podprlo pa bi jo malo manj kot 30 odstotkov vprašanih. Predlog podpirajo tisti, ki menijo, da je kajenje velik problem, starejši in podeželani. Ne podpirajo pa je tisti, ki menijo, da kajenje ni problem, študentje, živeči v mestih, zaposleni in stari od 36 do 45 let.

V zadnjih letih so se vse bolj uveljavile tudi elektronske cigarete. Ker to področje ni regulirano, se pojavlja vse več njenih uporabnikov v zaprtih prostorih. Prepoved uporabe elektronskih cigaret v zaprtih prostorih bi podprlo 40 odstotkov vprašanih, tretjina bi jih dovolila, dobra četrtina pa se ni znala opredeliti. Omejitev bi podprli tisti, ki menijo, da je kajenje škodljivo, podporniki SDS in podeležani. Uporabo elektronskih cigaret ne bi omejevali ljudje, ki kajenja ne dojemajo kot težavo, anketiranci od 18 do 45 let, zaposleni in moški.

V anketi pa nas je zanimalo še eno pereče vprašanje. Opozicijska SDS je v zvezi z begunsko krizo predlagala ustanovitev nacionalne garde v obliki rezervnega sestava Slovenske vojske. Pobude ne podpira skoraj 60 odstotkov vprašanih, ugotavljamo v anketi, podpira pa jo le dobra petina. Ideja je padla na plodna tla med podporniki SDS, skeptični pa so podporniki SMC, ZL in upokojenci.