Anketa Dela: SDS v drugo polovico mandata vstopa prva

Vlada je ta mesec dobila najvišjo srednjo oceno po januarju.

Objavljeno
06. november 2016 19.36
Zoran Potič
Zoran Potič

Razmerja v slovenski strankarski areni se v letu dni niso občutno spremenila. SDS v drugo polovico mandata, ko je do volitev še manj kot dve leti, vstopa prva. SMC in SD na drugi strani v tem obdobju utrjujeta svoj položaj na drugem in tretjem mestu, pri čemer je trend bolj na strani SMC kot SD, vendar se lahko vrstni red hitro spremeni zaradi majhnih razlik med njima.

Drugo polovico političnih strank predstavlja ZL, ki se je utrdila na četrtem mestu s 6,6-odstotno podporo, na petem mestu pa že več mesecev vztraja NSi, ki je v drugi polovici letošnjega leta okrepila svojo podporo. Pri zadnji je zanimivo, da je v prvih šestih mesecih v povprečju dosegala 2,3-odstotno podporo, v drugi polovici leta pa 4,8 odstotka. V tej skupini strank je še Desus.

V spodnjem delu strankarske lestvice so zunajparlamentarne stranke, med katerimi najbolj izstopa SLS, sledita ji Pozitivna Slovenija in SNS, zelo blizu pa jim je tudi Gibanje za otroke in družine Aleša Primca.

 

 

 

Vlada je ta mesec dobila najvišjo srednjo oceno po januarju. Ta ocena je v prvem mesecu leta 2016 znašala še 2,66, nato je padla na najnižjo 2,23, z zadnjo meritvijo pa se je srednja ocena dela vlade ustavila pri 2,53. Sklenemo lahko, da se je podpora vladi v zadnjem obdobju nekoliko okrepila, vendar predvsem na račun tistih, ki vladi podeljujejo srednjo (povprečno) oceno, manj pa je takšnih, ki ji dajejo pozitivno oceno.

 




Barometer priljubljenosti

Lestvica priljubljenosti politikov novembra na vrhu kaže malenkostno spremembo, saj sta Tanja Fajon in Violeta Bulc zamenjali drugo in tretje mesto, medtem ko Borut Pahor ohranja prvo mesto.
Najbolj se je ocena znižala Zoranu Jankoviću, po novembrski lestvici pa se je najhitreje vzpenjal Igor Šoltes. Ker se je ta najbolj izpostavljal pri nasprotovanju trgovinskemu sporazumu Ceta, lahko sklepamo, da se mu je takšna drža obrestovala.
Lestvico zapuščata Janez Janša in Karl Erjavec, nanjo pa se vračata Alenka Bratušek in Anja Kopač Mrak.