Anketa Dela: Uran da, fiskalno pravilo ne

Vatikan s premestitvijo upokojenega nadškofa ravna narobe, meni velika večina sodelujočih v raziskavi.

pon, 30.07.2012, 06:00

Ljubljana - Slovenija se je znašla sredi politične krize, so prepričani sodelujoči v tokratni raziskavi javnega mnenja Dela. Največjo o dgovornost za to pa po njihovem mnenju nosijo vse politične stranke. Večina jih tudi meni, da bi bilo najbolj pametno urediti zapis fiskalnega pravila v zakonu.

Eno najpomembnejših političnih vprašanj v prihodnjih dveh mesecih bo zagotovo način umestitve zlatega fiskalnega pravila v slovensko zakonodajo. Parlamentarne stranke so se po večmesečnih razpravah, kako to urediti, znašle v slepi ulici, zaradi česar je predsednik vlade Janez Janša celo napovedoval možnost vezave zaupnice na spremembo 148. člena ustave, v katerem bi uredili fiskalno pravilo. Kar 52 odstotkov vprašanih meni, da zadostuje, da bi Slovenija zlato fiskalno pravilo zapisala v zakon, 30 odstotkov se jih zavzema za vpis v ustavo, tri odstotke jih meni, da to pravilo ni potrebno, 14 odstotkov vprašanih pa se ni moglo opredeliti.

Prvaki parlamentarnih strank so odločanje o fiskalnem pravilu in Slovenskem državnem holdingu preložili na jesen. S to odločitvijo Slovenija ničesar ne zamuja in bi lahko bile odločitve sprejete pravočasno, meni 38 odstotkov vprašanih, 36 odstotkov jih je prepričanih, da bo takrat že prepozno, 26 odstotkov pa se ni moglo opredeliti. Velika večina, kar 83 odstotkov vprašanih, presoja, da je v Sloveniji nastala politična kriza , tega stanja v »ozračju« pa ni zaznalo 16 odstotkov vprašanih. Največji delež anketirani meni, da odgovornosti za nastanek krize nosijo vse stranke (47 odstotkov), 26 odstotkov jih odgovornosti za nastanek krize obtožuje predsednika vlade, 14 odstotkov jih meni, da je za to odgovorna koalicija, devet odstotkov pa, da je opozicija.

Na vprašanje, kateri bi bil najboljši ukrep za rešitev politične blokade, večina odgovarja, da ne v takšni sestavi vlade. Tako jih meni več kot polovica, če seštejemo odgovore, kjer jih 21 odstotkov predlaga predčasne volitve, 19 odstotkov rekonstrukcijo vlade, 16 odstotkov pa novo koalicijo brez volitev. Medtem pa jih 32 odstotkov meni, da lahko obstoječa vlada nadaljuje svoje delo.

Tokrat nas je zanimalo tudi, kaj menijo o najnovejši zaostritvi na relaciji Ljubljana- Zagreb zaradi vprašanja Ljubljanske banke. Skoraj polovica vprašanih (49 odstotkov) podpira stališče Slovenije, da je rešitev LB pogoj za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe, 36 odstotkov vprašanih jih tega ne podpira, 15 odstotkov vprašanih pa se ni moglo opredeliti.

Več kot dve tretjini sodelujočih v anketi Dela ne odobrava odločitve Vatikana, da upokojenega ljubljanskega nadškofa Alojzija Urana pošlje v Trst. Takšnega ukrepa ne podpira 69 odstotkov vprašanih, 17 odstotkov se jih strinja z ukrepom Svetega sedeža, 14 odstotkov pa se jih ni hotelo ali znalo opredeliti.

Prijavi sovražni govor