Anketa Dela: Za nasilje je odgovoren Donald Trump

Medtem ko se bralci strinjate, da je Trump podžgal nasilje v Charlottesvillu, pa o objavi Jankovićevih ovadb ni soglasja.

Objavljeno
20. avgust 2017 18.30
reu USA-CLIMATECHANGE/
Mario Belovič
Mario Belovič

Ljubljana – Tokratno anketo Dela je zaznamovalo dogajanje v tujini, predvsem v ZDA. Med notranjepolitičnimi dogodki pa smo preverili vaše mnenje o razkritju obtožnic proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću.

Za nestrpnost odgovoren Trump, za nasilje pa neurejena rasna razmerja

Združene države Amerike je prejšnji teden znova pretreslo ulično nasilje, ko je mlad desničarski skrajnež na shodu v Charlottesvillu v Virginiji z avtomobilom ubil eno osebo in jih več deset ranil. To je sprožilo množične proteste po vsej državi in odstranitev nekaterih spomenikov ameriške državljanske vojne. V anketi nas je zanimalo, ali odgovornost za takšne razmere v ZDA pripisujete sedanjemu predsedniku Donaldu Trumpu.

Okoli dve tretjini vseh vprašanih meni, da je bolj (31,9 odstotka) ali manj (34,4 odstotka) res tako. Preostala tretjina vas je prepričanih, da za nastalo situacijo ni odgovoren ameriški predsednik.

Infografika: Delo

Napetosti v Združenih državah Amerike se tudi po dnevih po napadu v Virginiji niso umirile. Po državi potekajo protesti »alternativne desnice« in protiprotesti levičarskih organizacij, ki desničarjem očitajo rasizem, versko nestrpnost in neonacizem.

Tokrat smo v anketi Dela sodelujoče, ki so lahko izbirali med več odgovori, povprašali, kje vidijo razloge za čedalje večjo rasno in versko nestrpnost v ZDA. Med ponujenimi odgovori jih je najmanj menilo, da je glavni razlog za to propad multikulturnega družbenega modela ZDA, nato slabe splošne gospodarske razmere v državi, ki podžigajo ideološke razlike, splošna radikalizacija politike, ki jo povzroča islamski terorizem, na prvem mestu pa so neurejena rasna razmerja, ki se vlečejo še od ameriške državljanske vojne.

Infografika: Delo

Čeprav je večina vprašanih menila, da se tudi svetovna politika vse bolj radikalizira ob rasnih in verskih vprašanjih, se jim ni zdelo verjetno, da se politična razdeljenost v ZDA lahko stopnjuje in privede celo do (nove) državljanske vojne.

Infografika: Delo

Z Jankovićem bi drugače kot z drugimi državljani

V drugem delu ankete nas je zanimalo mnenje sodelujočih o objavi ovadb zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Na vprašanje, ali podpirate odločitev tožilke Blanke Žgajnar, ki je novinarjem posredovala kazenske ovadbe za javno objavo v kazenskih primerih, ki še niso pravnomočno končani, je največ anketirancev odgovorilo pritrdilno (43,7 %), skoraj toliko (40,2 %) pa, da ne podpirajo te tožilkine poteze.

Infografika: Delo

Večina vprašanih ni bila naklonjena temu, da bi morale biti vse ovadbe zoper državljane, tudi v še nepravnomočnih postopkih, javno dostopne. Da bi bil to prevelik poseg v zasebnost, je namreč prepričanih 52,4 odstotka vprašanih.

Infografika: Delo

In kakšne bodo po mnenju anketirancev posledice takšne odločitev za druge kazenske zadeve tožilstva? Največ (33,8 %) vprašanih pričakuje kaos, ker bo vsak tožilec zaradi takšnega precedensa imel diskrecijsko pravico odločati, v kateri zadevi bo to posredoval javnosti. Nekoliko manj (31,1 %) anketirancev se je odločilo za odgovor, da posledic ne bo, saj bodo tožilstva presojala vsako zahtevo medija za objavo obtožnice posebej.

Infografika: Delo