Anketa Dela: Zaskrbljeni zaradi bombastičnih groženj

Več kot polovica vprašanih meni, da je grožnje mladega severnokorejskega diktatorja treba jemati resno.

Objavljeno
13. avgust 2017 18.30
North Korea What Pyongyang Wants
Mario Belovič
Mario Belovič

V tokratni anketi nas je zanimala vaša ocena vse bolj napetih razmer na Korejskem polotoku in kako zaostrene razmere vplivajo na vaše dopustniške navade. Čeprav vas večina ne podcenjuje nevarnosti, te zagotovo ne vplivajo odločilno na vašo izbiro.

Severna Koreja je prejšnji teden sporočila, da razmišlja o napadu z balističnimi raketami na vojaško oporišče v ameriškem čezmorskem ozemlju Guam v Tihem oceanu. V zadnjem času se položaj na pacifiškem območju zaostruje. Kako resna je po vašem mnenju nevarnost severnokorejskega napada na ZDA in njene zaveznice, smo spraševali v tokratni anketi.

Veliko, kar 41 odstotkov, vas meni, da je resna, da so grožnje mladega severnokorejskega diktatorja zelo resne, pa vas je prepričanih 14 odstotkov. Napetosti na vzhodu ne skrbijo 31 odstotkov vprašanih.

Večina vas meni, da so razmere resne in da bi balistični napad Severne Koreje lahko sprožil širši vojaški spopad, ki bi zajel tudi Kitajsko. Skupine ljudi, ki menijo, da bi se to lahko zgodilo, so anketiranci, stari od 45 do 54 let, (70 odstotkov), in anketiranci z visokošolsko izobrazbo (64 odstotkov).

Brezskrbno na dopust

Za nami je tudi vrhunec poletne turistične sezone, zato nas je v tokratni anketi zanimalo, v katere turistične kraje se najpogosteje odpravljate.

Največ vas gre na Hrvaško, 49 odstotkov, veliko (45 odstotkov) vas dopust najraje preživlja po Sloveniji, na tretjem mestu pa je z devetimi odstotki zahodna Evropa.

Hrvaško so pogosteje kot drugi navedli anketiranci, stari od 35 do 44 let (64 odstotkov), anketiranci, stari od 45 do 54 let (60 odstotkov), zaposleni (58 odstotkov), anketiranci z visokošolsko izobrazbo (56 odstotkov) in ženske (53 odstotkov). Zelo redko so Hrvaško omenili anketiranci, ki živijo v Obalno-kraški regiji (16 odstotkov) in Goriški regiji (29 odstotkov).

Kateri od naslednjih dejavnikov je najbolj vplival na vašo odločitev za lokacijo poletnih počitnic? Na prvem mestu je bližina s 27 odstotki, nato navada (24 odstotkov), na tretjem mestu med izstopajočami dejavniki pa je cena (21 odstotkov).

Glede na še vedno precej zaostrene varnostne razmere po svetu nas je v anketi zanimalo tudi, ali so na vašo odločitev o počitnicah vplivali tudi politični dejavniki, kot sta varnost oziroma terorizem. Ti dejavniki, kot kaže, za zdaj niso prevladujoči. Na vašo odločitev o počitniški destinaciji varnost in terorizem v 64 odstotkih nista vplivala, 32 odstotkov vprašanih pa ju je pri svoji odločitvi upoštevalo.

Pesimizem pri nesrečah

V zadnjem delu ankete smo se ukvarjali z odpravo posledic cele serije ekoloških nesreč, ki so to poletje prizadele Slovenijo. Prejšnji teden se je tako začela sanacija potoka Tojnica po majskem požaru v podjetju Kemis.

Zanimalo nas je, ali menite, da bo pristojnim uspelo zadovoljivo odpraviti vse posledice požara in odliva v potok. Večina (57 odstotkov) vas o tem ni prepričana.

Zato pa vas toliko več meni, da je ob takšnih situacijah potreben sistemski odgovor na državni ravni. Kar 91 odstotkov vas namreč meni, da bi se morala država sistemsko odzvati na očitno vse večjo požarno in drugo nevarnost.