Anonimno pismo miniralo izbor vodje ptujske bolnišnice

Svet zavoda so pisci opozorili, da je kandidatka za direktorico Alenka Trop Skaza prokuristka moževega podjetja Klima Ptuj

Objavljeno
16. december 2013 21.38
Ptuj - Mag. Mirjana Bušljeta /F. Milošič/
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

 Izbiranje direktor(ice)ja bolnišnice dr. Jožeta Potrča se je na včerajšnji seji sveta zavoda nenadoma zapletlo, saj je predsednica sveta Sonja Žibrat sredi predstavitve treh kandidatov dobila na mizo anonimno pismo, ki eni od kandidatk očita kolizijo interesov. Zato je svet zavoda odločanje prestavil na četrtek, ko bo dobil dodatne informacije in pojasnila.

Svetu zavoda so se s svojimi programi predstavili trije kandidati, ki so se prijavili na razpis. Zdravnica Alenka Trop Skaza (vodja oddelka za epidemiologijo Zavoda za zdravstveno varstvo Celje) je svojo predstavitev opravila prva, zato je že odšla, ko je prispelo pismo "zaskrbljenih in zgroženih Ptujčanov", ki so ga poslali tudi ministrstvu za zdravje, medijem, protikorupcijski komisiji in še komu. V njem se sprašujejo, kako bi lahko Skazova delala nepristransko in transparentno, če pa je prokuristka podjetja Klima d.o.o. s Ptuja, večinski lastnik podjetja pa je njen mož Smiljan Trop. To podjetje je kot podizvajalec sodelovalo pri eneregetski sanaciji ptujske bolnišnice in tam zaslužilo 726 tisočakov, kot je razvidno iz javnih podatkov. Energetska sanacija pa je bila tako slabo pripravljena, da je morala bolnišnica na koncu sama doplačati še dobrih 600 tisoč evrov, za kar je morala najeti kredit. Sicer pa je podjetje Klima po dostopnih podatkih med vsemi svojimi posli pred kratkim zaključilo 2,278 milijonov evrov vreden posel na Univerzi v Mariboru, sodelovanje s ptujsko bolnišnico je bil drugi najvišji zaslužek podjetja v njegovi zgodovini.
Ko je Skazova že odšla, je svet zavoda ni več mogel prositi za pojasnila in razlago, zato naj bi to storil še danes, da bi si do srede zvečer njegovi člani razjasnili položaj in razmerja in da bi v četrtek zjutraj lahko izbrali direktorja. Druga dva kandidata za to mesta sta še sedanja vršilka direktorskih dolžnosti Mirjana Bušljeta in ekonomist Mihael Ličen - oba sta včeraj svetu zavoda predstavila svojo vizijo vodenja in razvoja tega javnega zavoda.
Alenka Trop Skaza nam je včeraj pojasnila, da je prokuristka v podjetju Klima že od leta 2009 in da v tem ne vidi nič spornega. "Če bom imenovana za direktorico, pa prokuristka ne bom več in podjetje ne bo delalo nič za ptujsko bolnišnico. Žal anonimka ni prišla na svet zavoda pravočasno, da bi lahko bili stvari razčistili takoj, bom pa prepustila kriminalistom, da raziščejo, od koga je prišla. Z njo blatijo moje in ime mojega moža."

Odvetnik Andrej Turk iz Ljubljane je sporočil, da je že podal kazensko
ovadbo zoper neznanega storilca za razžalitve in obrekovanja Alenke Trop
Skaza v anonimnem pismu, obenem pa nas vnaprej osumil(sporočilo je poslal
vsem medijem, ki so dobili anonimno pismo), da ga bomo "zlorabili za
ustvarjanje publicitete".

 "Ne vidim nobene ovire za kandidiranje, če zavod s podjetjem nima
sklenjene kakšne veljavne pogodbe. Če je bilo prejšnje delo opravljeno in
pogodba zaključena, potem je v redu. Problem bi bil odprta pogodba. Sicer
pa bo z imenovanjem prenehala vloga prokurista," je za Delo povedal dr. Janez
Čebulj.