Arbitraža odrezala del solin

Arbitražna razsodba je površino krajinskega parka zmanjšala za 48,32 hektara. Soline ostajajo v Telekomu.

sre, 14.02.2018, 06:00

Družba Soline Pridelava soli, d. o. o., do nadaljnjega ostaja del Skupine Telekom Slovenije, so nam v Telekomu odgovorili na vprašanje, ali se bo zgodila pred tremi leti od vlade obljubljena izločitev družbe, ki ima koncesijo za upravljanje Krajinskega parka Sečoveljske soline. Država zato hiti izvajati arbitražne odločbe, po katerih bi morala Slovenija prepustiti 48 hektarov krajinskega parka Hrvaški.

Območje krajinskega parka meri 750 hektarov, od tega 6,7 odstotka območja sega na južno stran reke Dragonja do vznožja polotoka Savudrija. Območje, ki naj bi po arbitražni razsodbi prišlo pod nadzor Hrvaške, je po besedah enega najboljših poznavalcev parka in njegovega dolgoletnega vodje dr. Andreja Sovinca, tako po habitatih kot po številu vrst eno najdragocenejših območij parka, saj je nedotaknjeno in edinstveno zatočišče za številna živa bitja – območje solin je pod okriljem ramsarske konvencije opredeljno kot mednarodno pomembno mokrišče in pod zaščito Nature 2000.

»Zakaj Slovenija tako hiti?«

Po arbitražni odločbi mora Slovenija prilagoditi mejo krajinskega parka. »Pripravljen je predlog spremembe uredbe o krajinskem parku, s katero se bo površina parka zmanjšala za 48,32 hektara.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor