Hrvaška: Nikogar ne bomo poslali v Haag

Zunanji minister Karl Erjavec pravi, da hrvaški bojkot arbitraže ne pomeni nič.

Objavljeno
14. marec 2016 12.04
Posodobljeno
14. marec 2016 12.04
tlo-piran
Š. P., STA, P. Ž., Bruselj
Š. P., STA, P. Ž., Bruselj

Ljubljana − Arbitražno sodišče, ki naj bi določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, je za četrtek, 17. marca, razpisalo ustno obravnavo. Obravnava bo potekala en dan in za zaprtimi vrati, so danes sporočili s Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, ki deluje kot registrar za ad hoc arbitražno sodišče med Slovenijo in Hrvaško.

Arbitražno sodišče je 2. decembra lani napovedalo, da bo v marcu opravilo dodatno zaslišanje Slovenije in Hrvaške, na katerem naj bi obe državi pojasnili svoje poglede na dogodke lani poleti, ko so bili objavljeni posnetki prisluškovanja pogovorom med slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik. Oba sta potem odstopila, Hrvaška pa je napovedala enostranski izstop iz arbitražnega procesa.

Razprava bo potekala o dveh hrvaških pismih

»Nimamo načrta B. Načrt A je arbitraža, ki bo prinesla odločitev. Arbitražni postopek velja. Glede tega ni dileme,« je svojemu hrvaškemu kolegu odgovoril vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec. Po njegovih besedah hrvaški bojkot arbitraže ne pomeni nič, saj postopek lahko teče brez udeležbe ene od strank. To se je v drugih primerih že zgodilo.

Zaslišanja v Haagu se bo udeležil sam Erjavec. Razprava bo potekala o dveh pismih, ki jih je Hrvaška v Haag poslala julija. Razjasnile naj bi se nekatere okoliščine. »Domnevna kršitev ne pomeni bistvene kršitve,« je prepričan Erjavec. Sicer obžaluje, da je Hrvaška zapustila postopek, čeprav je tak korak »njena suverena odločitev«.

Erjavec pričakuje, da bo arbitražno sodišče končalo postopek. Dvostranskim pogajanjem, ki jih je omenjal hrvaški minister Miro Kovač, ni naklonjen. »Nikoli se niso uspešno končala. Tako pri sporazum Drnovšek-Račan kot pri memorandumu o Ljubljanski banki si je vsaka stran kaj drugače razlagala. Vedno so težave,« je povedal. Zato da je bolje, da razsodijo mednarodne institucije.

Kovač: Stališče Hrvaške je poznano

»To za nas ni več relevantno. Nikogar ne bomo poslali v Haag,« je v Bruslju povedal hrvaški zunanji minister Miro Kovač. Hrvaška je po njegovih besedah izšla iz postopka mednarodne arbitraže, zato »ni več stranka pogodbe«.

Napovedal je, da bo kmalu odpotoval na obisk v Slovenijo, kjer se bo pogovarjal z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem in predsednikom Borutom Pahorjem. »Poiskali bomo rešitev,« je prepričan Kovač. Temeljila naj bi na mednarodnem pravu in dvostranskih pogajanjih.

Sodišče je decembra obe državi tudi pozvalo, naj mu posredujeta še svoja pisna stališča, in sicer je imela Hrvaška rok za to do 15. januarja, Slovenija pa do 26. februarja. Iz Zagreba so sporočili, da z arbitražnim sodiščem ne sodelujejo več, zato tudi niso pošiljali nobenih dodatnih pojasnil v Haag. Slovenija pa je zahteve sodišča menda izpolnila.

Ker je celoten arbitražni postopek tajne narave, bo za zaprtimi vrati potekala tudi četrtkova ustna obravnava. Vsaka država bo imela pol dneva za predstavitev svojih stališč. Prva bo dopoldne na vrsti Hrvaška, popoldne pa Slovenija. Na koncu bo Stalno arbitražno sodišče objavilo povzetek stališč, še piše v današnjem sporočilu za javnost.