Arčon: »Koruptivnega ravnanja v mediaciji ni bilo«

Avtorji prijave opozarjajo na domnevno oškodovanje pri sklenitvi sporazuma med občino in SGP Gorica.

Objavljeno
09. julij 2013 10.43
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – Na kabinet premierke, na protikorupcijsko komisijo, policijo in računsko sodišče je prispela prijava, v kateri avtorji opozarjajo na domnevno oškodovanje pri sklenitvi sporazuma med SGP Gorica in novogoriško občino. Prijavitelji bi izplačilo odškodnine SGP Gorica radi preprečili, prepričani so, da je nameravana poravnava tipičen primer slovenske korupcije. Župan Arčon meni drugače.

»Menimo, da je nameravana poravnava tipičen primer slovenske korupcije, saj naj bi občina iz proračuna plačala družbam, ustanovljenim s stvarnimi vložki, pridobljenimi na neodplačni način, katerih skupna vrednost ustanovnega kapitala znaša nekaj več kot 376 tisočakov, odškodnina zaradi izgube kapitala in morebitnih načrtovanih zaslužkov, ki jim jo namerava izplačati občina, pa dosega skoraj tri milijone evrov. Navedbe v osnutku poravnave, ki naj bi upravičevale dogovorjena izplačila, so neresnične in zavajajoče, poravnava za občino pa nikakor ne predstavlja trajne rešitve problema, ki so ga s svojim nevestnim delom povzročili ravno občinski uslužbenci,« je med drugim zapisano v prijavi.

Mediacijo podprli tudi svetniki

Naj spomnimo, da so mediacijo tukajšnji mestni svetniki podprli 18. junija, naslednji dan je sledil podpis na sodišču, dan za tem pa je soglasje za zadolžitev občine že izdalo finančno ministrstvo. Slednje poudarja, da občina izpolnjuje z zakonom določene pogoje, pod katerimi se lahko zadolži. V namere občine se na ministrstvu ne spuščajo.

»Dejstvo je, da je vsa parkirišča, garažne hiše in javne površine, ki so jih kupci stanovanj plačali v ceni stanovanja, občina 'pozabila' vknjižiti, tako je to lahko storil SGP Gorica in pozneje te nepremičnine uporabil za stvarne vložke pri ustanovitvi satelitskih družb. Za njihovo 'izgubo' jim bi občina zdaj plačala trimilijonsko odškodnino, za ta denar pa SGP Gorica v likvidaciji občini na določenih zemljiščih dovoljuje vknjižbo stvarne služnosti za dobo 30 let. Ali bodo po 30 letih novo poravnavo sklepali naši potomci za nove milijone?« se sprašujejo avtorji prijave.

Občina prijave ni prejela

»Prijave, ki naj bi bila poslana v kabinet premierke, protikorupcijski komisiji, policiji in računskemu sodišču, mestna občina ni prejela. Njene vsebine ne poznam in je ne morem podrobno komentirati, lahko pa v celoti zavrnem vse očitke glede koruptivnega ravnanja v procesu mediacije. Že ob kandidaturi za župana sem najavil, da se bom pogajal za rešitev problematike, povezane z družbo SGP, saj že več let zavira razvoj mesta in lahko močno vpliva na življenje občank in občanov. Za nastanek problema sam nisem odgovoren, saj sem ga v celoti 'podedoval' od svojih predhodnikov. Tudi krivcev za nastalo stanje nisem iskal, iskal sem predvsem možne rešitve,« na očitke odgovarja novogoriški župan Matej Arčon.

Dodaja, da je od vseh, ki so na strani mestne občine sodelovali v procesu sprejemanja odločitev, dobil zagotovila, da je sklenitev poravnave pravno korektna in v interesu mestne občine. Z njo je mestna občina pridobila lastninsko pravico na površini več kot 160.000 kvadratnih metrov zemljišč v Novi Gorici, med katerimi je dva tisoč zunanjih parkirnih mest, kar predstavlja večino parkirnih mest v mestu, lastninsko pravico na dveh garažnih hišah ob ulici Gradnikove brigade s 580 parkirnimi mesti in na dveh parkirnih hišah v Kareju VIII s 300 parkirnimi mesti.

Tako so po Arčonovih besedah uredili tudi lastninsko pravico na obeh objektih Zdravstvenega doma Nova Gorica, priznana jim je lastninska pravica na komunalni infrastrukturi v območju zazidalnega načrta Pristava – Jug, v hrambo pa so prevzeli tudi razpoložljiv arhiv originalnih kupoprodajnih pogodb za več kot 50 nepremičnin v Novi Gorici.