Arheologi bodo zakopali pod Glavni trg

Obnova novomeškega jedra. Varuhi kulturne dediščine nestrpno pričakujejo, kaj bodo odkrile prve testne sonde.

Objavljeno
06. marec 2017 21.34
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Novo mesto – Občina namerava temeljito obnoviti staro novomeško mestno jedro, toda pred tem mora skladno s predpisi izvesti testne arheološke raziskave, ki se bodo jutri začele na Glavnem trgu, na delu Rozmanove in Pugljeve ulice. Predvideno je 42 testnih (sondažnih) izkopov z razmikom deset metrov.

Na novomeški občini napovedujejo, da ceste skozi središče ne nameravajo zapreti, bo pa občasno oviran promet in občasno bo na voljo manj parkirišč. Na trasi prihodnjega infrastrukturnega kolektorja (vodovodnih, kanalizacijskih ter telekomunikacijskih cevi in električnih vodov), kar vse je načrtovano ob desnem robu vozišča z Rozmanove ulice proti Kandijskemu mostu, bodo cesto prekopali, vendar sproti tudi zasipavali. Testne arheološke raziskave bodo trajale predvidoma tri tedne, izvajalo jih bo podjetje Arhat, stale pa bodo dobrih 19.000 evrov. Testni izkopi so obvezni za vsa gradbena dela na območjih, ki so evidentirana kot arheološka najdišča in sem spada celotno mestno jedro, so za Delo sporočili z novomeške občine.

»Nimamo niti ene arheološke točke, da bi lahko napovedali, kaj je skrito v zemlji. Z veliko nestrpnostjo pričakujemo, kaj bodo odkrile prve sonde,« je za Delo povedal Tomaž Golob iz novomeškega zavoda za varstvo kulturne dediščine, kjer bodo budno spremljali morebitno odkritje ostankov daljne preteklosti, saj testni projekt lahko preraste v sistematična arheološka izkopavanja.

Prednost pešcem in kolesarjem

Ko bodo arheologi končali delo, se bo nadaljevala temeljita prenova zunanjega dela Glavnega trga. Načrtujejo odstranitev stopnic na Glavnem trgu, cesto pa nameravajo toliko dvigniti, da bo približana vhodom v objekte. Trg bo še vedno tlakovan z granitnimi kockami, ki pa bodo drugače obdelane in položene, brez robov in lukenj, je na novomeški občini povedala Meta Retar. V celoti nameravajo obnoviti tudi javno razsvetljavo in ob cesti zasaditi nova drevesa. »Prenovljene površine na Glavnem trgu bodo dale prednost pešcem in kolesarjem, obenem bodo omejile tranzitni promet skozi središče mesta,« je napovedala Retarjeva.

                        Glavni trg v Novem mestu. Foto: Bojan Rajšek/Delo

 

Zgornji del trga bo za promet zaprt, s čimer se bo spremenil tudi prometni režim. Nova prometna ureditev predvideva vstop v stari del mesta zgolj skozi nekdanja severna mestna vrata pri Knjižnici Mirana Jarca in mimo tržnice, kjer se vozišče spusti proti Glavnemu trgu, nato pa zavije mimo mestne hiše Rotovž proti Kandijskemu mostu ven iz mesta.

Prva in tudi najobsežnejša faza obnove zajema območje od Kandijskega mostu prek Glavnega trga do začetka Rozmanove ulice pri Foto Asji. Vrednost celotne naložbe znaša 5,8 milijona evrov, pri čemer lokalna skupnost upa tudi na 4,6 milijona evrov iz evropskega mehanizma celostnih teritorialnih naložb. Obnova bo predvidoma trajala deset mesecev.