Arheologi naleteli na ostanke iz železne dobe

Doslej ni bilo znano, da je bila Litija naseljena že v prazgodovini.

Objavljeno
26. julij 2012 18.14
Arheologi
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija - Po le nekaj dneh arheoloških raziskav na gradbišču bodoče osnovne šole v Litiji, so arheologi naleteli na na kamnito ost puščice in ostanke poselitve iz železne dobe, ki sodijo približno v osmo stoletje pred našim štetjem. Litija je očitno starejša, kakor si je kdo doslej sploh upal trditi.

Čeprav je bilo širše območje mesta Litija arheološko zaščiteno že v 70. letih prejšnjega stoletja, se doslej tako obširnih raziskav skrivnosti podzemlja v mestu ob Savi ni lotil še nihče. Arheolog Matej Draksler, ki je leta 2010 opravil predhodne arheološke raziskave tega območja, je za Delo povedal, da so že prvi dan izkopavanj naleteli na vhodne površine dodatno utrjene s kamni, zato ne izključuje, da bi v prihodnje lahko naleteli na kakšen objekt. Odkrili so tudi utrjene kamnite pohodne površine, morda cesto ali dvorišče, ki so jih takratni prebivalci potrebovali za lažje življenje na verjetno precej razmočenem terene ob Savi.

Med kamni so odkrili tudi precejšnje količine železove žlindre

»Bogato arheološko najdišče nas ni presenetilo, saj sta bili pred približno 40 leti v bližini šole odkriti dve kamniti sekiri iz prazgodovine. V prvi fazi raziskav na površini 300 kvadratnih metrov lahko pričakujemo ostanke starodavne naselbine. Vendar za zdaj še ni mogoče z gotovostjo trditi, ali smo že znotraj nekdanje naselbine ali tik pred njo,« je povedal Draksler. Med kamni so odkrili tudi precejšnje količine železove žlindre, kar pomeni, da so že davni predniki Litijanov obdelovali železo. Občina je za prvo fazo arheoloških raziskav, vredno 15.000 evrov, izbrala podjetje Matej Draksler iz Kisovca, za drugo in tretjo fazo pa bo treba objaviti javni razpis.

Direktorica občinskega javnega zavoda za kulturo Helena Hauptman je povedala, da je doslej veljalo, da je bilo mesto ob Savi poseljeno v dobi Rimljanov (1. stoletje n. št.), zato je prepričana, da so dosedanje arheološke raziskave povsem upravičile svoj namen, saj kažejo na to, da je bila Litija poseljena že v prazgodovini.
Trgograd kršil odločbo o prepovedi gradbenih del

Direktor Trgograda s kršenjem odločbe njihovih delavcev ni seznanjen

Da raziskave ne potekajo, kot bi morale, so poskrbeli v podjetju Trgograd, ki ga je litijska občina na javnem razpisu izbrala za gradnjo nove litijske šole, vredne 13 milijonov evrov. Čeprav je Zavod za varstvo kulturne dediščine izdal odločbo, s katero je do nadaljnega na 23 parcelah prepovedal vsakršen gradbeni poseg, tega v Trgogradu niso spoštovali, saj so prejšnji petek odstranili del zemljine in jo tudi odpeljali. Direktor podjetja Trgograd Andrej Poglajen je povedal, da s kršenjem odločbe njihovih delavcev ni seznanjen.

Vodja ljubljanske območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine Boris Vičič pa pravi, da je bila z gradbenim posegom grobo kršena odločba, ki jasno prepoveduje vse posege v prostor do zaključka arheološke raziskave, zato bodo gradbeno podjetje prijavili inšpektoratu ministrstva za kulturo.