Arhitekt: Športni park Bledu ni v ponos

Atletska steza pri osnovni šoli z naklonom je tudi predolga. Na občini Bled o napakah in financiranju še vedno niso odgovorili.

Objavljeno
22. april 2015 21.35
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Bled – Več kot pol milijona evrov vreden športni park pri blejski osnovni šoli, v sklopu katerega so zgradili tudi tekaško stezo s prevelikim naklonom in po zadnjih podatkih tudi dolžino, bodo jutri uradno odprli. Podatke o vrednosti posameznih sklopov investicije z občine Bled po enem mesecu čakanja še vedno nismo dobili in jih pričakujemo po posredovanju informacijskega pooblaščenca.

Arhitekt in načrtovalec športnih objektov Janez Urbanc je povedal, da je že na dan razpisa za izvedbo projekta občino pisno opozoril na napake v načrtu. »Vmes sem lahko le zaznaval neuspešne napore uporabnikov za odpravo napak. V torek sem si ogledal objekt in se dokončno prepričal, da so vse stroke padle na izpitu, skupaj z upravno enoto Radovljica, ki je izdala uporabno dovoljenje. Občanom bo objekt všeč, a povprašati bi jih morali, ali bi pri mizarju naročili nagnjeno mizo in bi bili z njo zadovoljni. Kot član komisije za objekte pri OKS-ZŠZ vem, da k športu spadata funkcija in racionalnost. Uporabno dovoljenje igrišču za mali nogomet brez lovilnih mrež za goli je dokaz, da akterji niso vedeli, kaj počnejo in da jim športna tehnologija ne pomeni nič. Napake pri obnovi velikega športnega parka Bledu ne morejo biti v ponos.«

Previsoka cena?

Zaradi pomislekov o predragi investiciji, ki je bila financirana pretežno iz občinskih sredstev, je predsednik sveta staršev Osnovne šole Bled Gregor Jarkovič računskemu sodišču predlagal, da opravi nadzor. S sodišča so mu odgovorili, da ima sodišče diskrecijsko pravico in se samostojno odloča o uvedbi postopka. Gregor Jarkovič je dejal, da je bilo po njegovih podatkih samo za krajinsko ureditev športnega parka porabljenih več kot 150.000 evrov. Jarkovičev pomislek se zdi smiseln tudi zaradi navedb žirovniškega župana Leopolda Pogačarja, ki je povedal, da so za podoben projekt ureditve zunanjega športnega igrišča s tekaško stezo in okolice pri športni dvorani Žirovnica, ki so ga končali leta 2010, porabili 338.000 evrov.

»Prioritetno so urejali športni park, ne pa naravoslovnih vsebin v njem,« je dejal Jarkovič in še izpostavil, da so po opravljenih meritvah tekaške steze ugotovili še, da je krog več kot dva metra daljši od predpisanih 200 metrov.

Projektant brez izkušenj

Jarkovič se sprašuje, zakaj je občina Bled za projektanta športnega parka izbrala podjetje AD krajine Damjana Černeta, ki je bilo brez izkušenj s projektiranjem športnih parkov. Poročali smo že, da Černe na vprašanja Dela ni hotel odgovarjati in nas je za pojasnila usmeril na občino, od koder odgovorov na več vprašanj po več tednih čakanja nismo prejeli.

V ponedeljek se je sestal tudi nadzorni odbor občine Bled. O sklepih predsednik Andrej Bolčina ni hotel govoriti, dejal je le, da bo zapisnik še ta teden objavljen na spletni strani občine. Po naših informacijah so občinski nadzorniki razpravljali tudi o gradnji športnega parka, vendar niso ugotovili nepravilnosti.

Z urada informacijskega pooblaščenca so včeraj občini poslali poziv, naj pripravijo celovite odgovore v zvezi s športnim igriščem (in tudi o odkupu služnosti v upravni stavbi TNP, o čemer smo prav tako poročali v Delu) in nam jih pošljejo. Če z občine ne bomo prejeli celovitih odgovorov, lahko urad občini naloži plačilo globe do skoraj 21.000 evrov, odgovorni osebi občine, to je županu Janezu Fajfarju, pa 500 evrov globe.