Arso in inšpektorji pri betonarni vsak po svoje

Medtem ko agencija pravi, da bi v Projekt betonu morali imeti dovoljenje, inšpekcija ugotavlja, da obratujejo skladno s predpisi.

Objavljeno
24. oktober 2016 22.24
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – Stanovalci blokov na Prešernovi cesti na Jesenicah že dlje časa opozarjajo na hrup, vibracije in prah, ki jih z dejavnostjo povzroča betonarna podjetja Projekt beton. Čeprav na agenciji za okolje (Arso) pravijo, da bi družba morala imeti okoljevarstveno dovoljenje za emisije v vode, na okoljski inšpekciji trdijo, da podjetje dovoljenja ne potrebuje.

Med zadnjim inšpekcijskim nadzorom junija letos so na inšpektoratu za okolje in prostor ugotovili, da »betonarna obratuje skladno s predpisi iz varstva okolja« in da »naprava betonarne čezmerno ne obremenjuje okolja z odpadnimi vodami, z emisijami snovi v zrak, niti s hrupom«. Na inšpektoratu, kjer redni inšpekcijski nadzor v betonarni opravijo najmanj enkrat na leto, so poleg tega ugotovili, da »družba v končni izdelek beton ne vgrajuje nobenih odpadkov in tako ne predeluje nobenih odpadkov oziroma ne izvaja dejavnosti predelave odpadkov. Zavezanec deluje v mejah predpisanega in ni pogojev za nadaljevanje inšpekcijskega postopka.«

»Kupce stanovanj nategnili«

Za stanovalce, ki morajo zaradi prašenja iz betonarne pobirati perilo z balkonov, zapirati okna stanovanj, otroke pa z igrišča poklicati domov, je takšna ugotovitev inšpekcije daleč od pričakovanj in skregana z zdravo pametjo. Inšpekcija v odgovorih na novinarska vprašanja potem predlaga, da bi bil »verjetno smiseln predhodni razmislek lokalnih skupnosti (občin) o gradnji stanovanj blizu industrijskih con«.

Eden od stanovalcev, ki noče biti imenovan, je dejal, da navedbam inšpekcije ne verjamejo in bodo počakali na rezultate meritev hrupa, prahu in podtalnice, ki jo napoveduje okoljska organizacija Alpe Adria Green (AAG) in ki je o problematiki tudi sama obvestila inšpektorat. Predsednik AAG Vojko Bernard pravi, da bodo vzorce verjetno lahko vzeli šele pomladi. Na vprašanje, kako komentira razmere, pa je dejal, da na Prešernovi cesti stanovanja gotovo ne bi kupil. »Očitno so kupce nategnili,« je dejal Bernard. Stanovanja je zgradil Gradis.

Prah se dviga, občasno delajo tudi ob sobotah, izjemoma, le nekajkrat na leto, tudi pozno zvečer, medtem ko pozimi betonarna ne obratuje, na opozorila stanovalcev odgovarja Edi Fetah, direktor podjetja Projekt beton. Pravi, da drži tudi ugotovitev Arsa, da jim je pred več kot enim letom potekla veljavnost okoljevarstvenega dovoljenja za emisije v vode. Fetah je dejal, da so lani v kanalizacijski sistem, ki se konča na čistilni napravi na Jesenicah, skupaj odvedli za 121 kubičnih metrov vode.

Čeprav po ugotovitvah nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano odpadne vode iz betonarne niso predstavljale čezmernega obremenjevanja, na Arsu pravijo, da bi na podlagi veljavne zakonodaje podjetje Projekt beton okoljevarstveno dovoljenje moralo imeti, vendar sami po uradni dolžnosti postopka ne morejo začeti, saj betonarna že obratuje in bi postopek lahko začeli le na pobudo stranke. Zdaj Edi Fetah zatrjuje, da so začeli postopek za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja.

Na očitke stanovalcev blokov tik ob betonarni, da na območju betonarne odlagajo tudi odpadke, Fetah pravi, da odlagajo le strjen beton, ki nastane kot ostanek pri čiščenju strojev in naprav.