Arso ptice in alge obvaroval pred ribami

Družba Ribe Maribor ni dobila koncesije za ribogojnico v Perniškem jezeru, ker nameravana raba vode ogroža ptice in rastline.

Objavljeno
19. november 2014 19.19
Prepoved ribarjenja v perniškem jezeru, 19.11.2014, Pernica pri Mariboru
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Pesnica – Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) podjetju Ribe Maribor ni podelila koncesije za gojenje rib v Perniškem jezeru, v katerem je avgusta lani poginilo najmanj 15 ton rib. Ribogojstvo, ki na tem območju poteka že skoraj pol stoletja, je škodljivo za ptice in rastline, so obrazložili.

Na Arsu, kjer se s perniško ribogojnico, v kateri so ribe lani poginile zaradi velike vročine in posledično nizkega vodostaja, ukvarjajo zadnji dve leti, so bili z informacijami skopi. Boris Gradišar iz Urada za upravljanje z vodami je pojasnil zgolj, da so o zahtevku odločili 23. oktobra in izdali zavrnilno odločbo za obe akumulaciji.

Direktor družbe Ribe Maribor Dušan Rapoc je takoj vložil pritožbo na okoljsko ministrstvo in napovedal upravni spor, če mu s pritožbo ne bi uspelo. Ne strinja se, da bi nameravana raba vode ogrožala ptice in rastline, kot je v mnenju zapisal zavod za varstvo narave in na katerega se je skliceval tudi Arso. »Po 46 letih govorijo o nameravani rabi vode,« se odločitvi čudi Rapoc. Že pred časom je pojasnil, da so ribe v Perniškem jezeru uradno od leta 1968, pristojne naravovarstvene službe pa so šele leta 1992 ugotovile, da ob vodi gnezdijo tudi ptice.

Desetletje birokracije

Pridobivanje dovoljenj za ribogojno dejavnost v Perniškem jezeru je lep primer, kako počasi se pri nas v nekaterih primerih vrti birokratsko kolesje. Leta 2004, torej pred desetimi leti, je podjetje Ribe Maribor vložilo zahtevo za podelitev koncesije na ministrstvo za okolje in prostor, vendar se osem let ni zgodilo nič. Šele leta 2012, ko je začel veljati zakon o vodah, ki določa, »da se pobude za podelitev koncesije za rabo vode, ki so bile podane pred uveljavitvijo tega zakona in za katere še ni bil izdan koncesijski akt, štejejo za vloge za pridobitev vodnega dovoljenja« je zaprašena vloga romala na Arso, kjer pa so za odločitev potrebovali pol leta.

Julija lani so za zgornjo polovico jezera izdali zavrnilno odločbo (o spodnji polovici do takrat še niso odločali), čemur je sledila pritožba in pristojno ministrstvo je v začetku leta 2014 odločbo zaradi postopkovne napake razveljavilo in zadevo vrnilo Arsu v ponovno obravnavo. Za ponovno odločitev je Arso potreboval skoraj deset mesecev, a je tokrat vsaj odločil o obeh zahtevkih hkrati.

Ribiči tožijo državo

Precej počasi medtem poteka tudi sodna pravda, v kateri Ribe Maribor tožijo državo za 100.000 evrov, ker v času gradnje avtoceste v spodnjem zajetju Perniškega jezera v nasprotju z obljubami niso mogle loviti rib. Stranke so se na sodišču srečale že v začetku februarja, ko so se odločili, da bo obseg škode izračunal izvedenec finančne stroke. Po Rapočevih besedah se to še ni zgodilo.