Asfaltna baza na hitro in na črno

VOC Celje brez gradbenega dovoljenja ureja območje v Trnovljah, inšpektorji pa še niso ukrepali

sob, 30.01.2016, 08:00

Celje – »Gradnja platoja ni v nasprotju s prostorskim aktom,« pravi Ingrid Mastnak z Mestne občine Celje (MOC). Toda načelnik Upravne enote Celje Damjan Vrečko nam je povedal, da lani in letos niso izdali nobenega gradbenega dovoljenja za asfaltno bazo.

Brane Piano

V celjskih Trnovljah pri sežigalnici VOC na približno 100 krat 200 metrov veliki parceli pripravlja območje za stroje, vozila in material. Direktor Vzdrževanja in obnove cest Celje (VOC) Robert Moškotevc pravi: »Mudi se nam,« a v isti sapi dodaja, da odločitev o postavitvi asfaltne baze še ni dokončna. Toda dokumenti razkrivajo, da se VOC pripravlja prav na to. Gradbenega dovoljenja ni ne za parkirišče ne za asfaltno bazo, inšpektorjem pa se doslej ni zdelo sporno, da VOC že več tednov gradi brez dovoljenj.

Predsednica sveta Krajevne skupnosti (KS) Trnovlje Alenka Golež je ogorčena. Moškotevc ji obljublja sestanek, krajani zastavljajo vprašanja, na gradbišču v Trnovljah pa je vsak dan več delavcev, ki še ne bi smeli delati. Načelnik Vrečko pojasnjuje: »VOC je lani zaprosil za gradbeno dovoljenje za nezahteven objekt - asfaltirano parkirišče v Trnovljah v bližini Toplarne, UE Celje pa je vlogo zavrgla kot nepopolno. VOC je dal tudi zahtevek za gradbeno dovoljenje za manj zahteven objekt - plato za tehnološko opremo.« V četrtek je Vrečko dodal, da je bila na UE Celje ustna obravnava in VOC mora vlogo do 15. februarja dopolniti.

Plato, parkirišče, baza

Gradbenega dovoljenja VOC nima, kljub temu pa pred nekaj tedni gradbeni inšpektor na gradbišču ni ugotovil kršitev, saj da izvajalec del le nasipa zemljino. Vodja oddelka za okolje, prostor in komunalo na MOC Ingrid Mastnak potrjuje, da so VOC-u 4. novembra izdali lokacijsko informacijo, kakšno je stališče občine do asfaltne baze pa ni pojasnila. Član komunalne komisije KS Trnovlje Silvester Šolar se je s še enim članom v četrtek hotel udeležiti ustne obravnave na upravni enoti: »Niso nama znali povedati, kje je. Darja Zabukovec z občine mi je zagotovila, da bo VOC dobil dovoljenje samo za parkirni prostor.«

Medtem gradnja parkirišča oziroma »platoja za tehnološko opremo« nemoteno napreduje. Kaj bo VOC na njem postavil, razkriva sklep Agencije RS za varstvo okolja (Arso), da za gradbišče v Trnovljah ni potrebno okoljevarstveno dovoljenje. Direktorica urada za varstvo okolja in narave na Arso Inga Turk je sklep izdala 28. decembra in zapisala, da gradnja platoja za obratovanje asfaltne baze ne bo prekomerno obremenjevala okolja. Gre za »tipsko mobilno asfaltno bazo« proizvajalca Ammann Global 160 Quick z zmogljivostjo 160 ton asfalta na uro: »V času obratovanja bodo glavni viri hrupa asfaltna baza, nakladalnik in 6 tovornih vozil na uro,« piše Arso in ugotavlja, da lokacija ni na vodovarstvenem ali poplavnem območju - 120 metrov je oddaljena od reke Hudinje in 220 metrov od potoka Ložnica.

Dovoljenje za vsak primer

V KS Teharje so odločeni, da bodo gradbenemu dovoljenju za asfaltno bazo, če bo izdano, nasprotovali. Predsednica Alenka Golež: »Od delavcev na gradbišču smo izvedeli, da bodo postavili asfaltno bazo. V bližini imamo že sežigalnico oziroma Toplarno Celje, zdaj pa nas skrbi, ker bodo menda postavili v tujini kupljeno staro asfaltno bazo. Kurilniška ulica in Kotna ulica bosta obremenjeni s tovornjaki, ki bodo dovažali pesek in bitumen ter odvažali asfalt.«

VOC prehiteva dovoljenja in ureja »tehnološki plato« v Trnovljah, ker lastnica VOC-a družba Ahac NG avgusta iz stečaja CM Celje ni uspela kupiti asfaltne baze v Veliki Pirešici, ki so jo imeli v najemu. Pred nosom jim jo je za 3,3 milijona evrov izmaknil Remont Celje. Zdaj se družbi VOC, ki je uspela prevzeti večino dejavnosti CM Celje in tudi del zaposlenih, lani pa je sklenila koncesijo za vzdrževanje cesta v Savinjski regiji in na Koroškem, mudi z vzpostavitvijo lastne asfaltne baze.

Toda direktor Moškotevc trdi, da dokončne odločitve o asfaltni bazi v Trnovljah še ni in da želijo gradbeno dovoljenje zanjo dobiti le za vsak primer. V Trnovlje bodo z Velike Pirešice, ki jo morajo izprazniti, preselili tehnološko opremo, torej silose, deponije za posipni material, opremo za zimsko službo in drugo.

»Asfaltna baza v Trnovljah bo le izhod v sili. Gradbeno dovoljenje zanjo že imamo na Koroškem. Asfaltno bazo Ammann smo kupili lani, shranjena je v Kogradu Igemu v Šentjanžu pri Dravogradu. Le če se z Remontom ali Strabagom ne bomo dogovorili za proizvodnjo asfaltov, jo bomo postavili v Trnovljah,« pravi Moškotevc.

O tem, zakaj v Trnovljah delajo brez gradbenega dovoljenja, pa: »Za tehnološki plato nismo potrebovali dovoljenja, potem pa smo načrte razširili in podali vlogo. Ker se nam mudi in že delamo, pa nas ljudje prijavljajo na gradbeno inšpekcijo.«

Prijavi sovražni govor